Ik hou echt van de herfst, maar die donkere ochtenden… Brrr! Ik kan mijn bed maar moeilijk uit komen momenteel. Zelfs als ik weet dat er een lekker warm ontbijtje op me wacht. Het verzacht de situatie wel enigszins natuurlijk 😉 Mijn favoriete ontbijt op dit moment bevat verwarmende ingrediënten. Vandaag deel ik het recept voor havermoutpap met wortel en gember met jullie!

Recept voor havermoutpap met wortel en gember | eethetbeter.nl

Warm ontbijten

Zodra het kouder wordt, neemt mijn behoefte aan warm eten toe. Heb jij dat ook? Het liefst zou ik driemaal daags een warme hap tot me nemen, maar dat is organisatietechnisch niet zo handig. In de ochtend lukt het vaak wel, ik eet dan doorgaans eieren met of havermoutpap. Ook een groene smoothie staat vaak op het menu, maar die eet ik wel koud hoor, haha!

Ayurveda

Tijdens mijn bezoek aan mesologie eind augustus werd niet alleen een overgevoeligheid voor peulvruchten, fructose, cacao, lactose, walnoten en lijnzaad vastgesteld, maar ook een verstoring in mijn vata. Ik heb nauwelijks verstand van ayurveda, dus ik zal wat informatie die ik heb ontvangen kopiëren en plakken:

Ayurveda is een geneeswijze uit het oude India. De letterlijke betekenis van het woord is ‘kennis van het leven’. De ayurveda gaat ervan uit dat alles op aarde is opgebouwd uit de vijf elementen. Die elementen zijn ether, lucht, vuur, water en aarde. In ons lichaam zijn deze elementen vertegenwoordigd in de drie basistypen vata, pitta en kapha. Iedereen heeft alle typen in zich, maar elk mens in een andere verhouding. Deze verhouding bepaalt uw constitutietype. De elementen ether en lucht horen bij vata, vuur en water horen bij pitta, water en aarde bij kapha. Bij de meeste mensen overheersen een of twee van deze typen.

Voor mij heeft dit tot consequentie dat ik vaak warm moet eten. Zou het toeval zijn dat ik juist hiernaar neig? Ik kreeg de tip om de dag te starten met havermoutpap met gember. Zelf voegde ik daar wortel en rozijnen aan toe. Soms doe ik er ook wat kaneel bij. Ik kan echt onwijs genieten van dit lekkere hapje! Het is niet zo ingewikkeld om te maken gelukkig 🙂

Havermout in pan van Riess | eethetbeter.nl

Recept voor verwarmende havermoutpap met wortel en gember

Dit warme ontbijt is een goede start voor een frisse herfstdag! Voeg er ook eens speculaaskruiden aan toe!

Ingrediënten

 • 4 eetlepels havermout
 • 1 winterwortel
 • 1 cm verse gember
 • 1 handje rozijnen
 • 200 ml amandelmelk
 • evt. kaneel en pompoenpitten

Benodigdheden

 • Pan, pollepel en fornuis
 • Rasp

Bereiding

 1. Schil en rasp de wortel en de gember
 2. Verwarm een pannetje met melk, rozijnen, wortel en gember
 3. Voeg er als het kookt de havermout aan toe
 4. Breng de havermoutpap opnieuw aan de kook, zodat de haver zacht kan worden
 5. De pap is klaar als de havermout enkele minuten gekookt heeft en door en door is verwarmd
 6. Bestrooi met kaneel, speculaaskruiden of pompoenpitten
 7. Eet smakelijk!

Ontbijt jij het liefst met een warm of koud gerecht?

Er staan meer ontbijtrecepten op mijn website, kijk maar hier. Er staan koude, warme, hartige en zoete gerechten in de rubriek. Mmm, je zou er trek van krijgen!


Wil je als eerste op de hoogte zijn als er een nieuw recept online staat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Volg mij ook op social media: Facebook | Instagram | LinkedIn | Twitter | Pinterest | Google+ | Bloglovin’ en gebruik #eethetbeter om je keukencreaties met de wereld te delen!

Recept voor havermoutpap met gember en wortel | eethetbeter.nl