Mijn favoriete (bewerkte) ingrediënt is zonder twijfel kaas! Gewone heerlijke, Nederlandse, liefst gesmolten kaas. Er is zelfs een tijd geweest dat ik overal kaas overheen deed en dagelijks tosti’s at. Die verslaving heb ik inmiddels gelukkig vrij goed onder controle 😉 Vandaag deel ik een van mijn favoriete gerechten met kaas met jullie: het recept voor kaasfondue zonder alcohol.

Recept voor kaasfondue zonder alcohol | eethetbeter.nl

Hollandse kaasdoop

Een gerecht wat nog regelmatig op ons menu staat is “Hollandse kaasdoop”. Het oorspronkelijk recept wordt gemaakt op basis van een roux (50 gram boter laten smelten en 50 gram bloem er zorgvuldig doorheen roeren). Ik gebruik tegenwoordig arrowroot als verdikkingsmiddel voor de kaasfondue. Arrow root is een soort maïzena, alleen dan volledig op plantaardige basis. Het is te koop bij de natuurvoedingswinkel.

Aan het einde van de bereiding wordt er eigeel toegevoegd aan de kaasdoop. Dit zorgt ervoor dat de fondue een mooi samenhangend geheel wordt dat goed aan je broodje plakt. Het is geen must om ei toe te voegen.

Kaasfondue voor kinderen

Ik schreef net dat de kaasfondue aan je broodje behoort te plakken, maar je kunt natuurlijk ook prima dopen met rauwe of gekookte groente en stukjes vlees. Onze kinderen eten ook heel graag kaasfondue. Ze krijgen dan een beetje “saus” op hun bord en gaan zelf aan de slag met smeren, dopen en smullen. Dubbel genieten voor ons van deze kaasfondue zonder wijn!

Kaasfondue voor kinderen recept | eethetbeter.nl

Recept voor kaasfondue zonder alcohol

De bereidingstijd is ongeveer een half uur. Het is – afhankelijk van de hoeveelheid bijgerechten – voldoende voor vier personen. Deze kaasfondue zonder wijn is heel geschikt voor kinderen omdat er geen drank in zit.

Ingrediënten

 • 500 ml melk
 • 1 blokje tuinkruiden bouillon
 • 250 gram geraspte kaas
 • 1,5 eetlepel arrow root of maïzena en een beetje water

Benodigdheden

 • Pan met deksel
 • Evt fonduepan

Bereiding

 1. Verwarm de melk met het bouillonblokje
 2. Voeg de kaas toe
 3. Draai de warmtebron lager en doe de deksel op de pan
 4. Laat de kaas smelten en roer af en toe
 5. Doe de arrowroot in een kopje met wat water, totdat er een dik “papje” ontstaat
 6. Blijf goed roeren als je de arrowroot aan het kaasmengsel toevoegt. Het vuur mag daarbij weer wat hoger. Je voelt nu dat de substantie dikker wordt. Stop met toevoegen als de fondue dik genoeg is.
 7. Scheid het eiwit van het eigeel. Klop het eigeel iets op en voeg het toe aan de kaas.
 8. De kaasfondue is nu klaar om te eten. Proef nog even of er nog zout of peper bij moet.
 9. Zet de pan op tafel samen met wat heerlijke dingetjes die je in de kaas kan dopen en ga er lekker van smullen. Eet smakelijk!

Tip: het gebeurt mij wel eens dat geraspte, oude kaas niet goed smelt. Ik gebruik dan de staafmixer om een egale saus te krijgen.

Tip 2: dit recept voor kaasfondue zonder alcohol kan je ook goed gebruiken als je een groentesaus wilt maken. Gebruik dan gewoon wat meer vocht.

Fondue jij nog wel eens? Wat is jouw favoriete soort fondue?

Recept kaasfondue zonder wijn | eethetbeter.nl