Af en toe mag het avondeten net dat tikkeltje specialer zijn. Of wanneer je familie of vrienden op bezoek hebt, is kaasfondue het perfecte avondeten. Het is iets dat je niet elke dag eet en je hebt er daarnaast ook niet veel voorbereidingswerk mee. Ideaal om samen met je gasten te genieten van een gezellige avond.

Kaasfondue zonder wijn

Wanneer je een kaasfondue wil maken, heb je natuurlijk een fonduepan nodig. Bij het smelten van de kaas wordt in veel gevallen wijn gebruikt omdat het ervoor zorgt dat de kaasfondue een homogeen mengsel vormt. Het kan natuurlijk gebeuren dat je gasten geen alcohol drinken, waardoor je de wijn moet vervangen door iets anders. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven, denk maar aan melk of appelsap. Bovendien kan je ook nog maïzena of bloem, aangelengd met water, gebruiken om de volledige massa te binden.

Indien je gasten geen wijn, maar wel andere alcoholische dranken drinken, zijn bier of cider goede opties. De drank die wordt gebruikt is namelijk van minder groot belang dan de kaas. 

Kaasfondue recept zonder wijn

Er zijn natuurlijk heel wat mogelijkheden bij het maken van een kaasfondue. De klassieke kaas die wordt gebruikt is de Zwitserse gruyère en emmentaler, maar bijna alle kazen kunnen gebruikt worden bij een kaasfondue. Een uitzondering hierop zijn oudere kazen. Deze zijn namelijk moeilijker om te smelten. Een combinatie van oude en jonge kazen kunnen wel een optie zijn. De jonge kazen zorgen dan voor de binding van je fondue en de oude kazen voor de smaak. Om ervoor te zorgen dat de kaas sneller smelt, kan je er eventueel voor kiezen om je kaas al te raspen.

Bovendien houdt niemand je tegen om verschillende kazen met elkaar te mixen. Hou er wel rekening mee dat je niet te uitgesproken smaken met elkaar mengt. Wil je graag kazen mengen, kiezen dan voor een combinatie van milde kazen zoals een Goudse kaas en pittigere kazen zoals blauwe kazen. Om extra smaak aan je fondue toe te voegen, kan je altijd opteren voor verse kruiden of mosterd. 

Kaasfondue maken zonder wijn

Het gebrek aan wijn in je kaasfondue is snel vergeten wanneer je leuke zijgerechtjes bij je fondue presenteert. Een klassieker is natuurlijk brood, maar er zijn verschillende opties. Een leuke tip kan zijn om je kaasmengsel in een stuk uitgehold hard brood te serveren. Dit geeft een extra touch aan de feestmaaltijd. Er is geen specifiek brood dat het beste past bij een kaasfondue. Om tijd te besparen, kan je voor afbakbroodjes gaan. Je kan ze eenvoudig en lang bewaren en je hoeft ze slechts enkele minuten in de oven te steken wanneer je ze nodig hebt. 

Daarnaast kunnen ook groenten niet ontbreken bij een kaasfondue. De klassiekers onder de groenten zijn paprika, komkommer, wortelstaafjes en cherrytomaatjes. Deze zijn namelijk heel snel klaar te maken en ze zorgen voor wat kleur op je tafel, maar ook hier heb je een overvloed aan opties. Er zijn namelijk slechts weinig groenten die niet met een kaasfondue samengaan. Lekkere bloemkoolroosjes, gebakken champignons, … de mogelijkheden zijn eindeloos. Belangrijk is dat je kiest wat jij en je gasten lekker vinden. 

Je zou het misschien niet meteen denken, maar ook vlees een aardappelen passen perfect bij een kaasfondue. Wat het vlees betreft, zijn kipspiesjes en gehaktballetjes erg populair. Het voordeel hiervan is dat je ze vaak in de supermarkt kant-en-klaar kan aankopen zodat je ze enkel nog maar hoeft op te warmen wanneer de kaasfondue klaar is. Aardappelen met rozemarijn of aardappelkroketjes zijn daarnaast overheerlijk met een kaas dip. 

Wanneer je kaasfondue wil klaarmaken, moet je ongeveer rekening houden met tweehonderd gram kaas per persoon. Al hangt dit natuurlijk ook af van de hoeveelheid zijgerechtjes die je er nog wil bijmaken.