Toen ik ruim drie jaar geleden in aanraking kwam met suikervrij eten, dacht ik écht dat suiker alleen in zoete dingen voorkwam. Wat naïef! Inmiddels (w)eet ik beter dan dat. Vandaag deel ik een gerecht met jullie voor het diner. Het is een klein beetje zoet, maar dat komt door de perzik. Natuurlijk zitten er geen suikers in! Lees je verder voor het recept voor kip pilav?

Recept voor kip pilav | eethetbeter.nl

FeelGoodBoost

Dit blog met recept voor kip pilav is geschreven in het kader van de FeelGoodBoost, waarin Reny, Linda, Suzanne en ik je 3 weken lang voorzien van heerlijke recepten en nuttige tips. Hier vind je meer informatie. Deze week is het thema “suikers mijden of suikervrij eten”. Reny van MindYourFeed schreef daar een helder artikel over, dat je hier na kunt lezen. Vergeet niet om de foodblogs van MindYourFeed, Lekker eten met Linda en Puur Suzanne in de gaten te houden voor nieuws en inspiratie!

Waarom ik suikervrij ging eten

Ik had twee redenen om suikervrij te gaan eten; de eerste was nieuwsgierigheid. Men beweerde zoveel over onder andere energie, gladde huid en een betere nachtrust, dat ik zelf wilde ervaren hoe het was. De andere reden was iets serieuzer. Mijn schoonvader kreeg slokdarmkanker en dit liet mij nadenken over de relatie tussen voeding en gezondheid. Mies, want zo heette de goede man, vond het niet nodig om beter te gaan eten. Gelukkig genoot hij wel zichtbaar van de sapjes die ik voor hem maakte en kon hij geduldig luisteren naar mijn verhalen over de ontdekkingstocht naar mezelf die ik dankzij hem ondernam. Mies overleed 10 maanden nadat de diagnose gesteld werd. Ik zeg altijd dat de ziekte iets nam (Mies) en iets gaf (mijn passie voor voeding).

Suiker in hartige dingen

Mijn eerste kennis over suiker deed ik op via een cursus “40 dagen zonder suiker” via Miss Natural (inmiddels heet deze: natuurlijk suikervrij). Dat boeide me zo ontzettend dat ik de opleiding tot natuurvoedingsadviseur daarna ging doen. Er ging een wereld voor me open! Want dat er suiker in koek, snoep en frisdrank zit, vond ik heel vanzelfsprekend. Maar dat het heeeel lastig is om vleeswaren te vinden zonder suiker, dat had ik niet aan zien komen. Net als dat er meestal suiker in brood zit en in saus. Het vermijden van geraffineerde suikers bleek lastiger dan verwacht. Zeker toen ik ontdekte dat bloem, je weet wel, dat witte spul waar je taart mee bakt, in je lichaam hetzelfde effect geeft als suiker. Ieks, wat kan ik dan nog wel eten? Zelf maken bleek de oplossing. Dan kies ik zelf of en welke suiker in het gerecht verdwijnt.

Alles zelf maken

Al snel maakte ik veel dingen zelf. De pakjes en zakjes kwamen de deur niet meer in en kant en klaar werd geschrapt uit ons vocabulaire. Sindsdien maken we alles zelf. Nou ja, alles? Op weg naar beter eten zijn er nog wel een paar stappen die we nog niet genomen hebben hoor 🙂 Als we zelf geen controle hebben over wat we eten, bijvoorbeeld als we ergens anders eten, dan genieten we dubbel en dwars. En soms halen we ook gewoon frites, brood, een ijsje of chocolade. Wat dat betreft zijn we net normale mensen 😉

Het recept voor kip pilaf dat ik deel is helemaal zelfgemaakt. Je zult merken dat het een licht zoete smaak heeft, zonder toevoeging van suiker. Bovendien is het volledig zelf gemaakt, het bevat geen pakjes en zakjes, en toch makkelijk en smakelijk!

Zelfgemaakte kip pilaf | eethetbeter.nl

Recept voor kip pilav

Smakelijk diner voor circa 4 personen, zonder suiker. Totale bereidingstijd is ruim een half uur. Serveer de kip pilav met rijst en groente.

Ingrediënten

 • 300 gram kipfilet
 • 100 ml ketjap* of Tamari saus
 • blikje tomatenpuree (70 gram)
 • 1 appel
 • 4 perziken
 • 1 rode paprika
 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel sambal
 • verse bieslook
 • zout en peper
 • kokosolie, roomboter of ghee om in te bakken

Benodigdheden

 • Grote (wok)pan en fornuis

Bereiding

 1. Snipper de ui en de knoflook. Maak ook de paprika schoon en snijd in blokjes
 2. Snijd de kipfilet in blokjes
 3. Schil de perziken en appels en snijd ze in partjes
 4. Verwarm de pan met wat vet op het fornuis
 5. Fruit de ui en de knoflook. Voeg de kip en de paprika toe en laat het ongeveer 5 minuten bakken
 6. Doe de ketjap, de sambal en de tomatenpuree erbij en roer goed door. Daarna kan ook het fruit erbij
 7. Laat de kip pilav sudderen totdat het fruit zacht is. Voeg eventueel wat water bij om een saus te krijgen. Breng op smaak met zout en peper.
 8. Eet smakelijk!

Bij welke producten heb jij je het meest verbaasd over de aanwezigheid van suikers?

Suggestie voor vegetariërs: ook erg lekker in de vegetarische versie met champignons en kikkererwten in plaats van kip!

Meer zin in zoet zonder suiker? Kijk dan eens hier op mijn blog! Andere gerechten uit de wereldkeuken kan je via deze link vinden.

* Weet je dat ketjap ook boordevol suiker zit? Er bestaat gelukkig wel suiker- en glutenvrije sojasaus, bijvoorbeeld die van Lima. Kies je voor Tamari, dan heb je doorgaans een vrij “clean” product.

Recept voor kip met perzik | eethetbeter.nl