De termen Oopsies of Oopsie brood zullen je misschien niet meteen iets zeggen, maar het is vandaag de dag wel steeds populairder aan het worden. Oopsie brood is koolhydraatarm brood dat zijn oorsprong heeft gevonden in de Verenigde Staten. Daar wordt het voornamelijk Oopsie rolls of Oopsie bread genoemd. Het basisrecept van een Oopsie is heel neutraal, maar je kan verschillende varianten maken én je kan daarnaast ook kiezen wat voor beleg je gebruikt.  

Oopsie brood

Zoals hierboven al is vermeld, is Oopsie brood de koolhydraatarme versie van gewoon brood. Mensen die minder of geen koolhydraten eten, doen dit voornamelijk om schommelingen in hun bloedsuikerspiegel te vermijden. Al heeft onderzoek ook aangetoond dat koolhydraatarm eten verschillende voordelen heeft. Je kan er namelijk ook mee afvallen, het is goed tegen hersenziektes en het zorgt ervoor dat je een goede cholesterol hebt. 

Belangrijk om te weten is dat het Oopsie brood niet noodzakelijk minder calorieën bevat. Om de vergelijking te maken: in een gewone volkoren boterham zitten ongeveer dertien gram koolhydraten. Bij een koolhydraatarme boterham is dit minstens dertig procent minder. In de meeste gevallen zitten er vijf tot tien gram koolhydraten per boterham. 

Deze koolhydraten worden vervangen door eiwitten en vet om ervoor te zorgen dat je toch een verzadigd gevoel krijgt na het eten. Deze vetten en eiwitten zorgen er ook voor dat er ongeveer even veel calorieën in Oopsies zitten. 

Een van de redenen waarom er meer eiwitten inzitten, is omdat Oopsie brood meer sojameel of bonenmeel bevat dan gewoon brood. Hierin zitten namelijk minder koolhydraten maar dus meer eiwitten. De hogere hoeveelheid vetten komt onder meer omdat er vaak lijnzaad of zonnebloempitten worden toegevoegd aan het brood. Dit wil niet zeggen dat het ongezonder is. De vetten van lijnzaad en zonnebloempitten zijn onverzadigde vetten. 

Oopsie brood AH

Oopsie brood is nog niet in alle supermarkten te vinden. Gelukkig vind je bij Albert Heijn het recept en alle gerechten om zelf aan de slag te gaan en lekkere Oopsies te maken. 

Recept Oopsie brood

Je kan zonder problemen ook Oopsie brood zelf maken. Je hebt slechts een handvol ingrediënten nodig afhankelijk van het recept dat je wil volgen. Voor het basisrecept heb je enkel drie eieren, 100 gram magere kwark, een theelepel bakpoeder en wat zout nodig. 

Voor je het brood begint te maken, kan je de oven al voorverwarmen op 150 graden. Begin daarna met het scheiden van de eierdooiers en eiwitten. Klop het eiwit volledig stijf met een mixer tot je de kom kan omdraaien zonder dat het eiwit er uit valt. Mix in een andere kom de rest van de ingrediënten totdat je mengsel een schuimige textuur krijgt. De volgende stap is om je eigeel mengsel voorzichtig door het eiwit te mengen. Het wordt aangeraden om niet alles in een keer toe te voegen omdat je zo het risico loopt dat het mengsel zijn luchtigheid verliest. Leg nadien een zestal hoopjes op bakpapier in de oven. Bak de broodjes ongeveer twintig tot dertig minuten op 150 graden.  

Zoals hierboven al is vermeld, kan je enorm veel variaties maken op het basisrecept. Om wat meer smaak in je brood te krijgen, kan je bijvoorbeeld Italiaanse kruiden toevoegen. Heb je graag wat zoetere broodjes? Voeg dan wat kaneel of honing toe aan het mengsel. Ook wat beleg betreft het je verschillende mogelijkheden. Kies voor iets zoet zoals aardbeien of iets hartig zoals kaas.

Oopsie brood bewaren

Wanneer je het brood wil bewaren in de koelkast, heb je ongeveer twee dagen tijd om het op te eten. Belangrijk is wel dat je het eerst volledig laat afkoelen voordat je het in de koelkast legt. Krijg je het op twee dagen niet op, dan kan je het ook invriezen. Je hoeft ze niet volledig te laten ontdooien voor je ze kan opwarmen. Het Oopsiebrood kan je ook volledig bevroren in een broodrooster verwarmen.