Vandaag deel ik een recept: kruidkoek, die Ravi uitzocht in een boek uit de bibliotheek!
Bibliotheek
Mijn kinderen en ik hebben een abonnement bij de bibliotheek. Keer op keer weer een uitje om met zijn allen een bezoek te brengen aan dit indrukwekkende gebouw. De jongens gedragen zich er alsof ze gratis snoep mogen uitkiezen in de winkel! Een kinderlidmaatschap is bij de meeste bibliotheken overigens gratis.
Kinderkookboek
Vorige week zocht Mini (4) een kinderkookboek uit. Na even bladeren wist hij precies wat hij wilde bakken: kruidkoek! Aangezien er gisteren een dik pak sneeuw lag en ik niet helaas zo mobiel ben (want hoogzwanger en bekkenpijn) zijn we de keuken in gedoken om de koek te bakken. Ik verving de geraffineerde ingrediënten door betere, gaf zoonlief een lepel en ging aan de slag.
Zelf was ik niet tevreden over de baktijd (1 uur op 180 graden) die in het kookboek vermeld stond. Ik raad jullie aan om zowel de temperatuur als de baktijd verlagen. Speel er eens mee!
Feest in de keuken
Het originele recept is overigens afkomstig uit “Feest in de keuken! Winterse recepten voor kinderen” van Annie Rigg. Er staan heel veel leuke recepten in met een kort verhaal over de herkomst. De foto’s zijn kleurrijk en gericht op kinderen. Nadeel vind ik de geraffineerde ingrediënten, maar er zullen weinig kinderkookboeken bestaan die recepten bieden volgens de orthomoleculaire voedingsleer… Tips zijn welkom!
Recept: kruidkoek (uit “Feest in de keuken!”)
De bereiding duurt 20 minuten met hulp van een 4 jarige. Daarna nog 3 kwartier baktijd.
Ingrediënten
- 225 gram speltmeel (wat is dit?)
- 10 gram wijnsteen bakpoeder (wat is dit?)
- 3 theelepels gemberpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel koekkruiden
- ¼ theelepel kruidnagelpoeder
- ¼ theelepel zout
- 150 gram roomboter + beetje om in te vetten
- 75 gram kokosbloesemsuiker (wat is dit?)
- 50 gram honing
- 2 eieren
Benodigdheden
- Mixer met kom
- Extra kom
- Weegschaal
- Cakevorm
Bereiding
- Warm de oven voor op 170 graden.
- Meng in de eerste kom het meel met de kruiden en het bakpoeder. Roer het goed door.
- Mix in een tweede kom de boter met de kokosbloesemsuiker. Voeg ook de eieren en de honing toe.
- Doe het meelmengsel lepel voor lepel in het botermengsel. Zorg dat er een mooie, gelijkmatig beslag ontstaat.
- Vet de cakevorm in (of laat je kleintje dat doen).
- Doe het beslag in de bakvorm en bak de kruidkoek in 45 tot 60 minuten gaar.
- Je weet dat de koek gaar is als een satéprikker hier droog uitkomt.
- Eet smakelijk!
Dankzij de bibliotheek en de goede keuze hadden Mini en ik een heerlijke zaterdagmorgen! Laten jullie je kind ook graag meehelpen in de keuken?
Volgens mijn definities valt deze kruidkoek in de categorie “suikervrij“, hij bevat immers geen geraffineerde ingrediënten. Op deze website vind je ook nog een ander recept voor kruidkoek. Net zo lekker, maar heel anders!
ik ga hem bewaren! Hij ziet er heerlijk uit.
Groetjes
Joyce
Ziet er heerlijk uit. Vervang je roomboter nooit? Zijn dit gezonde vetten dan?
Goedemorgen Heleen 🙂
Die vervang ik inderdaad zelden!
In mijn opleiding tot natuurvoedingsadviseur heb ik geleerd dat plantaardige (bijna altijd onverzadigd) vetten zich slecht laten verhitten. Met uitzondering van kokosolie, maar daar ben ik zelf niet zo’n fan van.
Voor gerechten die warmer worden dan 160 graden gebruik ik roomboter of ghee, tot die temp geef ik de voorkeur aan olijfolie en bij koud gebruik kies ik voor lijnzaad- of olijfolie en soms notenolie.
Roomboter bevat voedingsstoffen en is een beter alternatief dan de rest. Relatief gezonde vetten dus!
Wat gebruik jij meestal?
Groetjes, Annemieke
Leuk onderwerp voor een blog trouwens!
Haha ja klopt, boter en suiker, dingen die ik puur niet zo graag gebruik omdat ik er ‘bang’ van ben, maar heb ook nog niet echt de perfecte (en easy) alternatieven gevonden… Ik gebruik olijfolie om te bakken en in gebak, ehmn, weet ik eigenlijk niet? 😀 Ik denk dat ik al eens zonnebloemolie gebruikt heb, maar dat is nu ook niet veel beter dan boter denk ik 🙂