Het zelf maken van lemon curd stond niet op mijn bakhitlijst en toch heb ik ervan genoten om het te maken en te proeven. Voor de foodblog swap van juni 2015 besloot ik namelijk een citroen meringue taart te maken, waarbij er lemoncurd uit een potje werd gebruikt. Dat maak ik natuurlijk liever zelf!

Recept lemon curd zonder suiker | eethetbeter.nl

Na even Googlen kwam ik op het recept van Laura’s Bakery terecht. Ik verving de geraffineerde suiker door agavesiroop en shuffelde wat met de hoeveelheden. Het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf 😉

Recept lemon curd

Friszoet smeersel voor taart en gebak en zelfs lekker op brood.

Ingrediënten

  • 1 citroen (bio)
  • 50 gram agavesiroop
  • 65 gram ongezouten roomboter
  • 1 ei

Benodigdheden

  • Pan en kom i.v.m. au bain-marie
  • Zesteur of rasp voor de citroen
  • Citruspers

Bereiding

  1. Rasp de schil van de citroen of gebruik een zesteur. Hak de citroenrasp in fijne stukjes
  2. Pers de citroen uit, zorg dat er geen velletjes of pitjes in het sap achterblijven
  3. Smelt de roomboter samen met de citroenrasp en de agavesiroop au bain marie. Roer door totdat het een egale massa is. Draai de warmtebron laag
  4. Voeg vervolgens het citroensap en daarna de eieren toe. Blijf roeren totdat de lemon curd de dikte van yoghurt heeft
  5. Zet de schaal vervolgens in een gootsteen met koud water om af te koelen. Hij wordt nu nog dikker
  6. De koude lemon curd kan worden overgeschept in een potje, dat in de koelkast een week of twee houdbaar is. Je kunt het natuurlijk ook direct gebruiken voor je lemon meringue taart, op brood, in je dessert of …?
  7. Eet smakelijk!

Weet je dat ik nooit had verwacht dat ik zelfgemaakte lemon curd zo lekker zou vinden en zo ontzettend makkelijk om te maken? Heb jij ook wel eens van die meevallers in de keuken?

Citroenrasp | eethetbeter.nl Lemon curd au bain marie | eethetbeter.nl Heerlijke zelfgemaakte lemoncurd | eethetbeter.nlLemoncurd 2 weken houdbaar in potje in koelkast | eethetbeter.nl