Na al die boeken over voeding, een studie en de nodige workshops waarbij me keer op keer werd verteld dat we beter glutenvrij kunnen eten en melk kunnen laten staan, ben ik best nieuwsgierig geworden. Ik heb me voorgenomen om bepaalde producten, zoals brood met kaas, te laten staan om te kijken wat het voor me doet. In dat kader ben ik gaan experimenteren met anders-dan-anders brood. Dit zachte bruine bolletje is sowieso een aanrader. Heb jij wel eens zulke luchtige glutenvrije broodjes gezien?

Recept voor luchtige glutenvrije broodjes | eethetbeter.nl

Mijn dieet-experiment

Op mijn nikkelvrije periode na, heb ik nog nooit een dieet gevolgd in mijn leven. Het is dus nogal wat om het een en ander te laten staan. Ik nam me voor om tenminste twee weken lang geen gluten, geen lactose en geen caseïne (kaas) te eten. Ook het varkensvlees is geschrapt uit mijn menu. Alcohol gebruikte ik al niet en suiker laat ik ook meestal staan.

Glutenvrije broodjes recept | eethetbeter.nl

Wat eet ik in plaats van brood?

Geen brood eten is nogal wat voor de gemiddelde Nederlander. Voor mij is dit niet helemaal nieuw. ’s Ochtends eet ik bijvoorbeeld havermout of een chocolade smoothie en als lunch neem ik wat leftovers van de avond ervoor, roergebakken groente, een gevulde omelet of een salade. Toch merk ik dat ik mijn broodje met kaas ontzettend mis. Veganisten adviseren edelgist te gebruiken als kaasvervanger, maar dat vind ik net visvoer. Voor dat broodje heb ik gelukkig wel een fijn alternatief gevonden!

Brood op basis van eiwit | eethetbeter.nl

Heb jij wel eens zulke luchtige glutenvrije broodjes gezien?

Wie wel eens naar de etiketten van het glutenvrije brood in de supermarkt heeft gekeken, is zich vast een ongeluk geschrokken. Er zitten zoveel hulpstoffen in. Evenals suiker en gist. En veelal is het zwaar en droog. Het broodje dat ik bakte is gemaakt van psylliumvezels, amandelmeel en eiwit. De vezels met die moeilijke naam worden vooral gebruikt door mensen die moeite hebben met de stoelgang. Ze worden ook verkocht onder de naam ‘colon clean’ heb ik me laten vertellen. Ze nemen veel vocht op en geven een luchtige structuur aan baksels. Ik kocht mijn vezels bij Ecomarkt. De natuurvoedingswinkel of goede drogist heeft ze ook. Deze broodjes zijn overigens ontzettend luchtig en verre van droog.

Glutenvrij brood met extra vezels | eethetbeter.nl

Two chicks eiwit

Als je eiwit nodig hebt voor een recept, dan kun je natuurlijk zelf eieren splitsen en een leuk recept zoeken om het dooier te gebruiken. Zelf mayonaise of custardpap maken bijvoorbeeld. OF je koopt gewoon een fles met vloeibaar eiwit en je gaat helemaal los met het recept voor glutenvrije broodjes, meringues, pavlova of hazelnootschuimgebak. Je begrijpt waar mijn voorkeur naar uit gaat 😉 Two chicks verkoopt vloeibaar eiwit in flessen van 500 ml voor €3,99 bij Albert Heijn, Dekamarkt en Deen.

Eiwit in fles | Two Chicks | eethetbeter.nl

Dan nu het recept waar jullie al die tijd al op zitten te wachten: dat voor bolletjebroodjes zoals mijn kinderen het noemen! Heb jij wel eens zulke luchtige glutenvrije broodjes gezien?

Recept voor luchtige glutenvrije broodjes

Recept voor 4 tot 6 broodjes zonder granen, gluten, gist of suiker.

Ingrediënten

 • 100 gram amandelmeel
 • 3 eiwitten of 50 gram vloeibaar eiwit
 • 25 gram psyllium vezels
 • 2 theelepels wijnsteen bakpoeder
 • 1 theelepel zeezout
 • 200 ml water

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 180 graden.
 2. Mix alle droge ingrediënten door elkaar.
 3. Roer de eiwitten hierdoor heen.
 4. Kook het water en roer het door het mengsel (pas op: heet!).
 5. Je zult zien dat er een deeg ontstaat. Laat het een paar minuten rusten als het nog te vloeibaar is. Het deeg is goed als je er met min of meer schone handen in kunt kneden.
 6. Kneed 4 bolletjes van het deeg
 7. Leg de broodjes op een bakpapiertje op een bakplaat. Let op, ze rijzen nog.
 8. Bak de bolletje-broodjes in ongeveer 50 minuten af.
 9. Laat ze afkoelen en smullen maar!

Ik vind deze broodjes persoonlijk lekkerder dan bruine bolletjes van de bakker! Al gaat er niks boven versgebakken speltbrood hoor 🙂 Nu alleen nog op zoek naar een alternatief voor de kaas en afwachten wat dit dieet-experiment voor me doet.

Wat denk jij dat dit experiment me op korte termijn oplevert?

Glutenvrije bruine bolletjes | eethetbeter.nl

Dit recept is mogelijk gemaakt door Two Chicks en het idee is ontstaan dankzij Pinterest.