Zo ongeveer iedere week bak ik een lading met heerlijke, verse koekjes die vrij zijn van geraffineerde voedingsmiddelen. De Macakoekjes die ik onlangs maakte bevatten naast de “gewone” ingrediënten ook nog eens Macapoeder. Deze superfood brengt balans in je hormoonhuishouding. Erg lekker vind ik het persoonlijk niet, maar in deze koekjes voegt het juist iets toe!

recept macakoekjes | eethetbeter.nl

Vegan koekjes

Ook deze koekjes zijn 100% plantaardig, ofwel “vegan”. Ik ben een echte vleeseter, maar geniet ervan om alternatieven te creëren. De laatste tijd merk ik dat ik juist heel veel kan leren van een ieder die juist heel anders is dan ik 🙂 Dat er een heerlijke, zoete koek kan ontstaan zonder boter, suiker en ei had ik eerder nooit voor mogelijk gehouden!

Knapperig vegan koekje met superfood Macapoeder | eethetbeter.nl

Healthy shopping

Het nadeel van mijn experimenten is wel dat ik ervoor naar speciale winkels moet. Alhoewel een bezoek aan de natuurvoedingswinkel, de biologische supermarkt en diverse winkels inmiddels haast dagelijkse kost zijn. Een overzicht te ontvangen van mijn favoriete (web)winkels vind je trouwens hier.

Recept Macakoekjes

Bereidingstijd is ruim een kwartier. Voldoende voor 30 koeken.

Ingrediënten

  • 175 gram volkoren speltmeel (lees hier meer over)
  • 100 gram kokosbloesemsuiker (lees hier meer over)
  • 2 theelepels Macapoeder (wat is dit?)
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel baksoda (lees hier meer over)
  • zout
  • 60 gram kokosolie + een beetje om in te vetten
  • 60 milliliter rijstmelk
  • ¼ theelepel appelazijn
  • ½ theelepel vanillepoeder
  • 100 gram walnoten of pecannoten

Benodigdheden

  • Oven
  • Bakvorm van bijvoorbeeld 20×20 cm
  • Geen mixer!

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng het meel, het Macapoeder, de kaneel en het zout door elkaar
  3. Laat de kokosolie smelten
  4. Roer de gesmolten kokosolie door de melk, de azijn, de suiker en het vanillepoeder heen
  5. Spatel beide mengsels door elkaar heen en voeg de baksoda toe. Zorg dat het een egaal geheel wordt, met zo min mogelijk klontjes
  6. Vet de bakvorm in
  7. Druk het deeg in de vorm, zorg dat het een gelijkmatig geheel wordt
  8. Druk de noten in het deeg en snijd hem vervolgens met een scherp mes in gelijke stukken
  9. Bak de koek 15 tot 20 minuten in de oven
  10. De koek is gaar als de hoekjes bruin kleuren en een tandenstoker er schoon weer uitkomt
  11. Laat de Macakoek in de vorm afkoelen
  12. Eet smakelijk!

Deze knapperige Macakoeken zijn een feest voor groot en klein. Ik ben erg benieuwd wat jij ervan vindt!

Recept Macakoekjes vegan | eethetbeter.nl