Een recept voor een mini-monchoutaart, dat ook goed te maken is in bijvoorbeeld een cupcake vorm. Handig als je geen visite krijgt, maar jezelf wel eens wil verwennen!

Recept voor een mini-monchoutaart | eethetbeter.nl

Waarom taart bakken als je geen visite krijgt?

Onlangs vertelde mijn collega dat ze vroeger veel vaker taarten bakte, maar sinds de kinderen uit huis waren niet meer. “Zo’n hele taart met zijn tweeën op eten kàn namelijk wel, maar verstandig is het niet.” opperde ze. En zo is het natuurlijk voor iedereen in een huishouden van minder dan zes personen. Vandaar dat ik een mini-taartje maakte deze keer, precies goed voor 4 personen. Zo kwam dat schattige kleine springvormpje tenminste ook eens uit de kast.

Zomers monchoutaartje cupcakevorm | eethetbeter.nl

Deze monchoutaart kent weinig ingrediënten en bevat alleen natuurlijke (fruit) suikers. Iets beter dus dan de ‘normale’ variant. De smaak van de monchoutaart? Tja, ga hem zelf maar proeven!

Recept voor een mini-monchoutaart met rood fruit

Bereidingstijd is 20 minuten en minimaal 2 uur wachttijd (koelkast). Voldoende voor 4 stukken taart.

Ingrediënten

  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram dadels
  • 30 gram roomboter
  • 50 gram monchou (half pakje)
  • 125 ml slagroom
  • 2 eetlepels diksap (optioneel)
  • 2 blaadjes gelatine (3 gram)
  • hand vol (diepvries) aardbeien
  • rood fruit ter decoratie

Benodigdheden

  • Keukenmachine of staafmixer met hakmolen
  • Kom met garde (voor de slagroom)
  • Kleine springvorm (bijv. 12 cm)
  • Bakpapier
  • Fornuis en pan

Bereiding

  1. Laat de gelatineblaadjes weken in koud water
  2. Hak de noten en de dadels fijn en meng ze met de boter, totdat er een egaal deeg ontstaat
  3. Bekleed de springvorm met het bakpapier en druk de bodem van noten en dadels daarin. Plaats de vorm in de koelkast
  4. Klop de slagroom op
  5. Pureer de aardbeien met de hakmolen
  6. Doe een paar eetlepels van de aardbeienpuree in een pannetje en laat de (uitgeknepen!) gelatine hierin smelten. Haal het van het vuur af en laat iets afkoelen
  7. Meng de overige aardbeienpuree, de monchou en het diksap door elkaar, voeg hier ook de warme aardbeien met gelatine aan toe
  8. Doe de opgeklopte slagroom erbij en spatel het geheel voorzichtig door
  9. Giet het monchoumengsel bovenop de bodem in de springvorm en zet het gedurende enkele uren in de koelkast
  10. Haal het taartje voor het eten uit de koelkast, verwijder de vorm en het bakpaper en decoreer met rood fruit
  11. Eet smakelijk van dit recept voor een mini-monchoutaart!

Bakken jullie wel eens een taart voor een klein gezelschap?

Tip 1: Het restant van de monchou kun je gebruiken als broodbeleg (heerlijk met wat fruit op een beschuitje) of mengen met verse kruiden en knoflook voor een soort zuivelspread / Heksenkaas.

Tip 2: Vries de mini-monchoutaart in en je hebt een heerlijk ijstaartje!

Monchoutaart met zomerfruit uit de diepvries | eethetbeter.nl

Zomertaart met rood fruit | eethetbeter.nlKleine monchoutaart zelfgemaakt blauwe bessen | eethetbeter.nl