In het blog van vandaag deel ik een recept voor oranjebloesemtaart met jullie. Hebben jullie wel eens oranjebloesemwater geproefd?

De Kookster

Voor de FoodBlogSwap bij augustus kwam ik terecht bij http://dekookster.wordpress.com. Op deze pagina maakt Renske een verslag van de geslaagde gerechten die ze kookt. Je vindt hier allerhande recepten, van ontbijt tot dipsausjes. Renske is met zichzelf de uitdaging aangegaan om eens in de zoveel tijd een gerecht te maken uit een kookboek en hier een blog over te schrijven. Met name het boek van Gwyneth Paltrow komt veelvuldig voor op de website. Behalve de “kookboekenuitdaging” spreekt de look & feel van De Kookster mij erg aan. Schattig met die hartjes en duifjes!

Oranjebloesemwater

Op het moment dat ik de webpagina voor het eerst opende, sprong het recept voor Pistache-amandel oranjebloesemwater taart er direct uit. Ik heb nog even overwogen iets anders te maken – zeker toen ik niet een twee drie aan oranjebloesemwater kon komen – , maar uiteindelijk heb ik een zeer geslaagde taart gebakken.

Recept voor Oranjebloesemtaart | eethetbeter.nl

De ongeraffineerde variant – zonder gluten

Natuurlijk heb ik de bewerkte ingrediënten vervangen voor de onbewerkte variant. Doordat ik voor boekweitmeel heb gekozen, is de taart glutenvrij. Het oranjebloesemwater heb ik gekocht bij Pit&Pit. Ik heb er niet teveel van gebruikt omdat ik de smaak niet superlekker en nogal overheersend vind. Voel je vrij om de hoeveelheden in dit recept te verdubbelen!

Natuurlijke (?) zoetmakers

Aan de frosting heb ik Sukrin toegevoegd in plaats van bijvoorbeeld kokosbloesemsuiker. Sukrin is een zoetmiddel dat volgens de leverancier 100% natuurlijk is. Bovendien bevat het geen calorieën en heeft het geen glycemische index. Sukrin is mooi wit van kleur, fijn van structuur en neutraal qua smaak. Dat laatste is de reden dat ik het gebruik om slagroom te zoeten. Ik gebruik het verder minimaal omdat ik mijn twijfels heb over het product. Iets dat zó wit is, moet wel ontzettend bewerkt zijn. Te mooi om waar te zijn 😉

Zowel de agavesiroop in de siroop als de Sukrin in de frosting kunnen vervangen worden door kokosbloesem- of palmsuiker. Bij deze zoetmakers heb ik wel een goed gevoel. Het is alleen jammer dat ze ook bepalend zijn voor de kleur en de smaak van het eindproduct.

Oranjebloesemwater in de taart | eethetbeter.nl

Recept voor oranjebloesemtaart met pistachenoten en amandelen

Bereidingstijd is ongeveer drie kwartier en een vergelijkbare tijd in de oven. Uit de taart kunnen 8 á 10 punten gesneden worden.

Ingrediënten

Voor de cake

  • 95 gram gepelde, ongezouten pistachenoten
  • 75 gram amandelmeel
  • 70 gram boekweitmeel
  • 12 gram wijnsteenzuur bakpoeder (wat is dit?)
  • 175 gram roomboter
  • 150 gram kokosbloesemsuiker (wat is dit?)
  • 1 sinaasappel (alleen de schil)
  • 4 eieren
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • zout

Voor de siroop

  • 1 sinaasappel (alleen het sap)
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 3 eetlepels agavesiroop (wat is dit?)

Voor de frosting

  • 125 gram mascarpone
  • 125 gram slagroom
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • 4 theelepels Sukrin of suiker
  • 1 mespunt vanillepoeder

Benodigdheden

  • Springvorm (22-24 cm)
  • Oven
  • Mixer
  • Aparte kom
  • Staafmixer of hakmolen
  • Fornuis en kleine pan

Bereiding

Cake maken

  1. Warm de oven voor op 180 graden
  2. Rasp de schil van de sinaasappel (in dit recept wordt uitgelegd hoe dat kan met een zesteur)
  3. Vet de springvorm in
  4. Rooster de pistachenoten circa 5 minuten. Laat ze daarna afkoelen. De oven kan eventueel aanblijven op deze temperatuur voor het bakken van de cake
  5. Meng in een kom het boekweitmeel, het bakpoeder en een snufje zout
  6. Klop in een andere kom (met de mixer) de boter met de suiker en de sinaasappelrasp tot een luchtig mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe
  7. Voeg het gemengde boekweitmeel rustig toe aan de boter
  8. Hak de pistachenoten fijn zodat er een soort meel ontstaat. Roer dit door het botermengsel heen. Doe daarna het amandelmeel erbij
  9. Doe tenslotte het oranjebloesemwater erbij en mix tot alles gemengd is
  10. Giet het beslag in de springvorm
  11. Bak de cake in 35 tot 40 minuten op 180 graden
  12. De cake is gaar als een satéprikker er schoon uit komt. Prik vervolgens een flink aantal gaatjes in de cake.

Siroop maken

  1. Als de cake in de oven staat, kan je de siroop maken:
  2. Pers hiervoor een sinaasappel uit en doe het sap in een pannetje
  3. Voeg hier ook het oranjebloesemwater en de agavesiroop aan toe
  4. Breng het geheel aan de kook en draai de warmtebron zachter
  5. Laat de vloeistof op zacht vuur inkoken tot een dikkere siroop
  6. Als de cake gaar is, kun je de siroop er overheen gieten, zodat de geprikte gaatjes vol lopen

Frosting maken

  1. Klop de slagroom met de suiker(vervanger) en het vanillepoeder stijf
  2. Roer de mascarpone los met het oranjebloesemwater
  3. Voeg beide aan elkaar toe
  4. Bestrijk de (afgekoelde) taart met een dikke laag van dit mascarponemengsel
  5. Eet smakelijk!

Het smaakpanel

Meneer Eet het beter en de kinderen waren vooraf sceptisch over de taart, maar aangezien honger rauwe bonen zoet maakt, vielen ze al spoedig aan. En hoe! De kinderen aten een portie op die voor een volwassene bedoeld was en meneer heeft –verdeeld over enkele dagen- bijna de helft van de oranjebloesemtaart op. Onze meningen liepen overigens uiteen. Zelf vond ik de taart lekker en precies “sappig” genoeg. De mascarpone er bovenop vond ik een nadeel. Het smaakte naar slagroom en die eet het liefste bij chocolade of gewoon met niks. Meneer daarentegen vond de cake ietwat aan de droge kant en raadde me aan om de mascarpone de volgende keer ook als tussenlaag te gebruiken. Kies maar uit wat het beste bij jou zal passen 😉

De oplettende lezer heeft het misschien al gezien: er wordt gesproken over een volgende keer. Deze taart van De Kookster is dus voor herhaling vatbaar! Dankjewel voor het delen van het recept Renske!

 

Volg jij Eet het beter al op Bloglovin, Facebook, Instagram en Twitter?

Gehakte pistachenoten (pistachemeel?)

Gehakte pistachenoten (pistachemeel?)

Notencake in de springvorm

Notencake in de springvorm

Oranjebloesemsiroop

Oranjebloesemsiroop in mijn uberschattige lichtblauwe steelpan van Riess

Warme notencake. Is het geen plaatje?

Warme notencake. Is het geen plaatje?

Notencake met oranjebloesemsiroop

Notencake met oranjebloesemsiroop

Oranjebloesemtaart met een glutenvrije bodem van pistachenoten en amandelen en een frosting van mascarpone.

Oranjebloesemtaart met een glutenvrije bodem van pistachenoten en amandelen en een frosting van mascarpone.

Lekker!!!

Lekker!!!