Onlangs vroeg ik mijn kinderen of ze wisten waar pindakaas van gemaakt wordt. De jongste dacht even na en antwoordde: “van bruine nootjes”. Mini is ietwat aangestoken door zijn moeder en bestudeert alle etiketten zorgvuldig. Het gebeurt regelmatig dat hij “even gaat kijken of er suiker in zit” aldus de vierjarige.

Waar komt pindakaas vandaan?

De oudste (6) wist het antwoord wel: “van pinda’s”. “En wat zit er nog meer in?” was mijn vervolgvraag. Nadat hij cacao en suiker opgenoemd had, volgde er nog een reeks met ingrediënten. Bijzonder genoeg bevat pindakaas maar een of twee ingrediënten. Drie misschien. We besloten het te maken volgens het ongelofelijk simpele recept van CuliCool.

Geroosterde pinda's | eethetbeter.nl

Recept voor pindakaas

Voldoende voor 500 gram pindakaas (en dat is best veel!). Bereidingstijd is ongeveer een kwartier.

Ingrediënten

  • 500 gram rauwe, ongezouten pinda’s
  • eventueel zout (ik gebruikte een theelepel Keltisch zeezout)
  • eventueel een drupje smaakneutrale extra vierge olijfolie

Benodigdheden

  • Oven met grillfunctie
  • Keukenmachine of hakmolen

Bereiding

  1. Warm de oven voor op de grillstand
  2. Spreid de pinda’s uit over een met bakpapier beklede bakplaat
  3. Schuif de bakplaat de oven in en blijf ernaast staan terwijl de grill de pinda’s langzaam bruin kleurt. Dit duurt enkele minuten. Laat ze niet te bruin worden!
  4. Haal de plaat uit de oven en laat de pinda’s afkoelen
  5. Hak de pinda’s net zolang totdat er een smeuïge massa ontstaat. Dit duurt best een tijdje
  6. Bepaal zelf de hoeveelheid zout, of er eventueel wat olie bij moet en de grootte van de stukjes
  7. Schep de pindakaas in een schoon potje en bewaar het in de koelkast
  8. Eet smakelijk!

Smeerbare pindarotsjes | eethetbeter.nl

Op speciaal verzoek van mijn zoon maakte ik ook een pindakaasvariatie met cacao en kokosbloesemsuiker. Smeerbare pindarotsjes 😉

Serveer de pindakaas lekker op een volkoren rijstwafel voor een zeer gezonde combinatie (binnen de orthomoleculaire voedingsleer geldt 1+1=3, daar kom ik nog wel eens op terug) of natuurlijk gewoon op een boterham, bij de komkommer of maak er satésaus van!

Weten jouw kinderen waarvan pindakaas is gemaakt?