Als ik aan voeding voor de herfst denk, dan is de pompoen zonder twijfel een van de eerste opties die in mijn hoofd opkomt. Natuurlijk samen met paddestoelen en heerlijke warme ovenschotels en stamppotten. Toen ik onlangs werd verblijd met een pompoen besloot ik er een klein en ietwat vreemd experiment mee uit te voeren en weet je wat? Het slaagde! Bij deze dus het recept voor pittige pompoen muffins!

Recept voor pittige pompoen muffins | eethetbeter.nl

Spicy Pumpkin

De smaak van een een pompoen is vrij neutraal. Hij combineert uitstekend met zowel zoet als hartig. Hierdoor kwam het idee in me op om een gerecht te maken met wat zoetheid van “Five spices” (een kruidemix), wat pit van rode peper en de hartigheid van spekjes en geroosterde pijnboompitten. De combinatie bleek top! De pittige pompoen muffins zijn zeer geschikt voor als lunch voor op het werk of als hartig tussendoortje.

Vers of diepvries

Ik kreeg de pompoen cadeau in de Verse Oogst Box, samen met andere seizoensproducten, recepten en inspiratie, en gebruikte dus een verse. Als ik die niet had gehad, had ik wellicht voor de diepvriesvariant gekozen. Bijna net zo gezond en vele malen makkelijker. Ik ben nu eenmaal de geduldigste niet en zo’n enorm ding slachten gaat me niet zo heel makkelijk af.

Spicy Pumpkin Muffin | eethetbeter.nl

Recept voor pittige pompoen muffins

Voor 12 kleine muffins. Lactosevrij en glutenvrij. Past in de Paleo lifestyle. Hou je van heet eten? Voeg dan extra rode peper of chilipoeder toe. Kan zowel warm als koud gegeten worden en is geschikt als lunch to go.

Ingrediënten

 • 400 gram pompoen gekookt en in stukjes
 • 3 eieren
 • 3 theelepels five spices kruidenmix
 • 1 theelepel chilipoeder of verse rode peper naar wens
 • zout
 • 1 theelepel (wijnsteenzuur) bakpoeder
 • 250 gram spekreepjes
 • 40 gram pijnboompitten

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 175 graden;
 2. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan. Leg ze apart en gebruik dezelfde pan om de spekjes knapperig te bakken;
 3. Pureer de pompoen met de eieren, de kruiden en het bakpoeder;
 4. Roer de spekreepjes en de pijnboompitten door het ‘beslag’;
 5. Vet muffinvormpjes in en verdeel de pittige pompoen over de vormpjes;
 6. Bak de muffins in circa 20 minuten af;
 7. Eet smakelijk!

Wat is het eerste dat in jou opkomt als ik het heb over eten in de herfst?

Recept voor pittige pompoen muffins | eethetbeter.nl

Dit recept is mogelijk gemaakt door producten die ik heb gekregen van VerseOogst.nl. Lees ook mijn disclaimer.