Toen ik in januari geïnspireerd raakte door Amber Albarda om mijn brood als lunch te vervangen door een salade, kocht ik diverse soorten bonen. In een van haar boeken vermeldt Amber namelijk een recept om iedere werkdag een makkelijke lunch te maken die zeer voedzaam is. De basis hiervoor is rijst, quinoa of couscous, aangevuld met bonen. Sinds ik hiermee ben gestart, wissel ik mijn “broodweken” af met “saladeweken” op mijn werk. Het bevalt goed! Vandaag deel ik het recept voor een salade van adukibonen met abrikozen met jullie.

Recept: salade van adukibonen met abrikozen | eethetbeter.nl

Adukibonen

Een van de soorten gedroogde bonen die mijn keukenkastjes sieren, zijn adukibonen. Dit zijn veelal rode bonen met een typerende witte streep. De smaak is ietwat zoet en nootachtig.

Adukibonen bevatten 7% eiwitten, dat is relatief veel. Bovendien zitten er oplosbare vezels, foliumzuur, kalium, ijzer, zink en magnesium in. In Japan geloven ze dat deze bonen een heilzaam effect hebben op de gezondheid. Ze helpen bij de bestrijding van nier- en blaasinfecties en leverproblemen. Bovendien zouden ze de hoeveelheid rode bloedcellen verhogen, waardoor het een aanrader is voor vrouwen net na hun menstruatie.

Recept met adukibonen | eethetbeter.nl

Toepassingen

Het is zo leuk dat bonen te gebruiken zijn voor zoveel toepassingen. Niet alleen als salade, maar ook om bijvoorbeeld taart en koeken van te bakken. Zo gebruikte ik laatst zwarte bonen om chocoladebrownies te maken!

Mijn moeder tipte me over dit recept voor een zoet-pittige salade met adukibonen, abrikozen en verse kruiden.

Recept voor een salade van adukibonen met abrikozen

Lunchgerecht voor 1 tot 2 personen. Bijgerecht voor 4 personen. Bereidingstijd is een klein half uur.

Ingrediënten

  • 1 klein glas (aangemaakte) appeldiksap
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 150 gram gedroogde adukibonen
  • 3 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • keltisch zeezout
  • peper
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • ½ rode ui (of meer naar smaak)
  • bosje verse peterselie

Benodigdheden

  • Pan en fornuis
  • Snijplank en mes

Bereiding

  1. Week de bonen een nacht in water
  2. Week de abrikozen in het appeldiksap
  3. Gooi het vocht van de bonen weg en kook ze in vers water in circa drie kwartier gaar.
  4. Maak een dressing van olie, azijn, honing, zout, peper en tijm
  5. Laat de bonen daarna uitlekken in een vergiet
  6. Meng de bonen door de dressing en laat ze afkoelen
  7. Snijd de abrikozen in smalle reepjes, snijd ook de kruiden en de uien fijn
  8. Roer alle ingrediënten door elkaar, voeg eventueel het restant appeldiksap toe voor een wat smeuïger geheel

Deze frisse salade is heerlijk met wat zilvervriesrijst en is enkele dagen houdbaar in de koelkast. Ik hou zelf niet van rauwe uien, maar eventueel kan je er meer uien aan toevoegen. De salade is nog lekkerder met wat gehakte noten er doorheen!

Salade van adukibonen met abrikozen is een heerlijk, friszuur gerecht dat het goed doet op warme zomerdagen. De geur van tijm geeft me het gevoel dat ik op vakantie ben. Echt geweldig! Welk gerecht geeft jou het gevoel dat je op vakantie bent?

Op zoek naar meer inspiratie voor broodloze lunches? Kijk dan hier.