Wanneer je shoarmavlees zelf wil eten of maken, kunnen shoarmakruiden natuurlijk niet ontbreken. Net zoals met de meeste kruidenmixen zijn er verschillende opties en verschillende soorten kruiden die je kan gebruiken. Als je de kruiden zelf wil maken, kan het handig zijn om naar een lokale Turkse supermarkt te gaan. Daar zijn de kruiden vaak goedkoper dan in de grote, bekende winkels. Bovendien kunnen de uitbaters je misschien wat extra tips geven over welke extra kruiden je ook kan gebruiken. 

Shoarmavlees

Shoarmavlees is geroosterd vlees dat afkomstig is uit het Midden-Oosten. Het kan gemaakt worden van verschillende soorten vlees zoals rundsvlees, kip of lamsvlees. In Nederland wordt het in sommige gevallen ook gemaakt van varkensvlees. Het vlees wordt in eerste instantie gekruid met shoarmakruiden en wordt na het grillen in dunne reepjes gesneden. Het grillen of het roosteren gebeurt met behulp van een rechtopstaande spit. Deze spit draait tijdens het roosteren ook rond. Shoarma betekent dan ook niet voor niets ‘draaiend’ in het Turks. Shoarmavlees vind je voornamelijk terug tussen pitabroodjes in combinatie met knoflook en wat rauwkost, al zijn er heel veel verschillende soorten recepten waar je shoarmavlees voor kan gebruiken. 

Shoarmakruiden

Zonder shoarmakruiden is shoarmavlees gewoon runds- of lamsvlees. De kruiden die worden gebruikt zorgen voor de typische smaak van shoarmavlees. Je kan deze kruiden samen in een mix kopen in de supermarkt, maar je kan er ook voor kiezen om de mix zelf te maken. Zo kan je zelf experimenteren met kruiden die je lekker vindt. Bovendien kan je ook een voorraad maken als je veel shoarmavlees eet of klaarmaakt. 

Shoarmakruiden maken 

Een mix van shoarmakruiden maken is niet moeilijk en het neemt niet veel tijd in beslag. Je kiest gewoon de kruiden die je wil gebruiken en afhankelijk of je bepaalde kruiden wil laten doorsmaken, kan je al dan niet dezelfde hoeveelheid gebruiken van alle kruiden. Aan de mix van kruiden kan je ook nog peper en zout toevoegen indien je dit zelf wilt. Wanneer je het vlees met de kruiden wil bedekken, is het belangrijk dat het vlees erg dun gesneden is en dat het volledig bedekt is met een goede laag kruiden. Op deze manier kunnen de kruiden goed in het vlees inwerken waardoor het volledig tot zijn recht komt. 

Zelf shoarmakruiden maken

Je vindt op het internet verschillende recepten voor een mix van shoarmakruiden. De belangrijkste kruiden die in de mix worden gebruikt zijn onder meer koriander, komijn, kurkuma, paprikapoeder, knoflookpoeder en gedroogde peterselie. Een eetlepel van elke kruid is al voldoende om ongeveer anderhalve tot twee kilo vlees mee te kruiden. Naar eigen wens kan je ook nog nootmuskaat, selderijblad of mosterdzaad toevoegen. 

Originele shoarmakruiden 

Zoals hierboven al is vermeld, heb je verschillende varianten op de shoarma kruidenmix. Een recept dat wordt beschouwd als de klassieke mix bevat twee theelepels komijnzaad, korianderpoeder, gemberpoeder, paprikapoeder en knoflookpoeder. Daar voeg je nog een eetlepel van kurkuma, kaneel, peper, cayennepeper, zeezout en gemalen kruidnagel toe.  Wanneer je ze hebt samengevoegd, hoef je het potje enkel nog maar door elkaar te schudden en je hebt je eigen mix van shoarmakruiden.

Shoarmakruiden zonder zout

In de meeste recepten van shoarmakruiden vind je ook zout terug, al kan je er natuurlijk voor kiezen om zout weg te laten. Zout en peper worden voornamelijk toegevoegd om de mix wat extra smaak te geven. Toch zal je waarschijnlijk geen groot verschil merken wanneer je het zout weglaat doordat de andere kruiden al een combinatie van intense smaken vormen. Indien je toch graag een beetje zout bij je eten wil, kan je er ook altijd voor kiezen om wat zout toe te voegen bij je andere ingrediënten.