Onlangs ging ik samen met mijn boys buiten de deur ontbijten. We deelden de tafel met een oudere man die ons vertelde over zijn leven en de keuzes die hij gemaakt had. Ik luisterde en verwonderde… Ik zal je bij het recept voor Siciliaanse rijstrisotto vertellen waarom ik aan zijn lippen hing.

Recept voor Siciliaanse Rijstrisotto met gegrilde kip | eethetbeter.nl

Groots en meeslepend

In wezen ben ik een eenvoudig meisje met een redelijk dorpse inslag. Mijn wereld is niet supergroot, mede doordat ik het nieuws niet wil volgen. Ik verbaas me over de verre reizen die veel mensen willen maken omdat ze kennis willen maken met andere culturen, terwijl ze nog nooit een woord gewisseld hebben met hun eigen, al dan niet buitenlandse, buurman. Het lijkt wel alsof anno 2017 het leven groots en meeslepend moet zijn.

Family First

In de herfstvakantie vond ik het een goed idee om voor enkele euro’s een hapje buiten de deur te eten met mijn oudste twee zonen. We deelden de tafel met een bejaarde man. Iemand die altijd hard gewerkt had en veel gereisd. Iemand die besefte hoeveel liefde en gezondheid waard is en hoe weinig geld. De man vertelde in hoeverre zijn gezin altijd op één was blijven staan, iets waarvoor hij ook tijd eiste bij zijn voormalige werkgevers.

Risotto met kip | eethetbeter.nl

Het gesprek deed me denken aan een TEDx talks die ik ooit via YouTube zag: een carrièretijger die al tijdens een sollicitatiegesprekken aangaf dat hij bereid was keihard te werken, als hij maar thuis zou zijn voor verjaardagen, afzwemmen, diploma uitreikingen et cetera van zijn gezin. Een mooie keuze vond ik.

Naast de deur

Om een lang verhaal kort te maken: ik genoot ervan om zo dicht bij huis een inspirerend verhaal te horen. Iedereen heeft zijn eigen beleving en deelt zijn eigen lessen. Daarvoor hoef ik niet ver te gaan…

Daarover gesproken: Parrano kaas heeft een Italiaanse inslag, maar komt gewoon uit Nederland. Het is een heerlijke, pittige, vers gesneden kaas. Robusto heeft van die lekkere zoutkristallen. Mmm! Ik gebruikte het deze keer door de Siciliaanse Rijstrisotto en vrat (ja heus!) er mijn vingers bij op. Mijn kinderen wilden ook niet meer stoppen met eten trouwens en de volgende dag was het vechten geblazen om de kliekjes. Aanrader dus!

Recept voor Siciliaanse rijstrisotto met gegrilde kip

Diner voor 4 personen.

Ingrediënten voor de rijstrisotto

  • 50 gram Parrano Robusto (geraspt) + eventueel extra voor bovenop
  • 300 gram rijst
  • 450 gram doperwten (diepvries)
  • 340 gram mais (pot)
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 liter water
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree of ketchup
  • olijfolie
  • verse peterselie

Ingrediënten voor de gegrilde kip

  • 2 kipfilets
  • paprikapoeder
  • cayennepeper
  • zout
  • olijfolie

Bereiding

  1. Verhit de olie in een flinke pan en fruit hierin de kleingesneden ui en knoflook circa drie minuten.
  2. Schil de wortels en snijd ze in kleine stukken, evenals de bleekselderij. Bak beide mee met de uien. Voeg ook de rijst toe en bak deze even mee;
  3. Doe het water met de bouillonblokjes in de pan;
  4. Breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook. Draai de warmtebron laag, leg een deksel op de pan en laat de rijstrisotto 10 minuten koken voordat je de doperwten toevoegt;
  5. Kruid de kipfilet met paprikapoeder, zout en (cayenne)peper;
  6. Laat het geheel opnieuw op temperatuur komen en voeg vervolgens de maiskorrels, de geraspte kaas en de tomatenpuree of ketchup toe;
  7. Bak of grill de kipfilet in een pan met olie;
  8. Speel indien nodig met de dikte van de rijstrisotto door extra water toe te voegen of langer te laten koken;
  9. Bestrooi de risotto met fijngehakte peterselie en geraspte kaas. Serveer met de gebakken kip;
  10. Eet smakelijk!

Sta jij ook wel eens stil bij de wijze lessen die je leren kunt van “gewone” mensen?

Makkelijk te maken risotto van gewone rijst | eethetbeter.nl

Dit recept is mogelijk gemaakt door Parrano. Lees ook mijn disclaimer.

Annemieke Statz

Annemieke Statz

Foodblogger bij Eet het beter
Enthousiaste dertiger, samenwonend in Ede en moeder van drie jongens (2008, 2010 en 2015). Voedingsadviseur. Altijd bezig met (gezond) eten, beweging en ontspanning. Wil iedere dag een beetje beter worden ❤
Annemieke Statz

Laatste berichten door Annemieke Statz (bekijk alles)

Pin It on Pinterest

Share This