Begin dit jaar bezocht ik een workshop van Ralph Moorman, waarin hij over de dooreetfactor besprak. Weet je welke voeding voor mij een hoge dooreetfactor heeft? Ik zal het je hieronder vertellen, dan deel ik meteen het recept voor speculaasbrokken van amandelmeel met jullie!

recept voor speculaasbrokken van amandelmeel | eethetbeter.nl

Dooreetfactor

Eigenlijk hoef ik niet eens uit te leggen wat de dooreetfactor is, want het woord verklaart zichzelf al. Van dat eten dat zo knapperig, zacht, smakelijk, vol en of onweerstaanbaar is dat je een tweede (derde, vierde…) portie niet kunt weerstaan. Er zijn veel dingen die op mij dat effect hebben, maar sommige extra. Als ik daar bij stil sta zijn dat gek genoeg vaak seizoensproducten. Lukt het jou bijvoorbeeld om slechts 2 chocolade paaseieren te proeven en de rest in de zak te laten zitten? Of heel bescheiden slechts 1 handje kruidnoten te nemen? Ik kan dat dus niet.

Sinterklaas

Als ik eenmaal start met het eten van pepernoten, dan kan ik de rem niet meer vinden. Dat heb ik ook met speculaasbrokken trouwens. Gek genoeg heeft taaitaai of marsepein dat effect helemaal niet op me. Voordeel van speculaaskruiden is dat het kaneel bevat, dat bloedsuikerspiegelingen remt. Bovendien zitten er ook andere antioxidanten in zoals nootmuskaat, kardemom, gember en anijs.Dat klinkt haast alsof het een gezonde snack is nietwaar?

Paleo speculaas voor Sinterklaas | eethetbeter.nl

Gezonde speculaas

Helaas moet ik jou (of eigenlijk vooral mezelf) uit de droom halen: dit recept voor speculaasbrokken van amandelmeel bevat weliswaar geen geraffineerde suiker, geen tarwe, geen gluten en weet ik veel wat voor rommel, maar echt gezond kan ik het nog steeds niet noemen. Het is best een calorieënbommetje. Niet dat het mij tegenhoudt om er veel van achter elkaar te snoepen hoor… Anyway, gezonde speculaas is dit nog steeds niet, maar het is op zijn minst beter te noemen dan degene uit de supermarkt of van de bakker! Heb je zin om jouw kleine Proefhelden een Sinterklaassnack voor te schotelen, dan raad ik deze zeker aan!

Recept voor speculaasbrokken van amandelmeel

Recept voor Paleo speculaas zonder geraffineerde suikers, ei en gluten.

Ingrediënten

Benodigdheden

 • Mixer
 • Oven
 • Bakpapier

Bereiding

 1. Zet eventueel een bekertje water in koelkast of diepvries
 2. Warm de oven voor op 165 graden
 3. Snij de koude boter in blokjes en meng hem met de suiker. Er ontstaat een klonterig geheel
 4. Voeg het amandelmeel en de speculaaskruiden toe, evenals een snuf zout
 5. Doe tot slot een eetlepel ijswater in de kom en mix totdat er een samenhangend deeg ontstaat. Het is het lekkerste om het deeg nu afgedekt te laten rusten in de koelkast, dan komt de smaak het beste tot zijn recht en is het ook het makkelijkste uit te rollen. Meestal heb ik daar zelf het geduld niet voor 🙂
 6. Rol het deeg plat tussen twee vellen bakpapier en leg het in een bakvorm of op de plaat in de oven
 7. Bak de speculaasbrokken in 20-30 minuten af. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de speculaas. Na het afkoelen op een rooster krijgt deze Sinterklaas-lekkernij de knapperigheid
 8. Eet smakelijk!

Ik ben benieuwd: welk typisch Sinterklaasgerecht heeft voor jou de dooreetfactor?

Ga jij dit recept voor speculaasbrokken van amandelmeel maken? Ik zou het heel leuk vinden als je het resultaat deelt op social media! Je kunt me taggen via #eethetbeter en @eethetbeter.

Wil je op de hoogte worden gebracht als er een nieuw recept online staat? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Glutenvrije Sinterklaasrecepten | eethetbeter.nl

Speculaas van amandelmeel | eethetbeter.nl