Sinds kort hebben wij een broodbakmachine en natuurlijk zijn we daarmee aan het experimenteren. Want wat is nou het lekkerste? Kant en klare broodmix uit de supermarkt of zelf de ingrediënten mengen? Enkele weken geleden maakten wij kennis met meel van de Concordia molen en deze week proefden we speltbrood. Dit recept voor speltbrood zonder suiker wil ik graag met jullie delen!

Recept voor suikervrij speltbrood uit de broodbakmachine | eethetbeter.nl

Waarom spelt?

Spelt is een graansoort, net als tarwe. Alleen bevat spelt na het bewerkingsproces veel meer voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, koolhydraten en eiwitten) dan ons “normale” brood. Bovendien laat speltbrood je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen en is het vriendelijker voor je darmen. Meer weten over spelt? Lees dan hier verder.

Waarom suiker in brood en hoe is het te vervangen?

In brood zit bijna altijd suiker of dextrose. Dit wordt aan het brooddeeg toegevoegd om het gist te laten werken. Door het zoetmiddel maakt het gist namelijk alcohol en koolzuurgas, waardoor het deeg gaat rijzen. Ik heb inmiddels ontdekt dat deze chemische reactie ook ontstaat als we een natuurlijk en ongeraffineerd zoetmiddel gebruiken. Bij het brood bakken kunnen we de suiker dus vervangen door appelstroop of honing. Aangezien in sinaasappelsap ook fruitsuiker zit, kan je de andere zoetmakers zelfs weglaten.

Brood bakken met sinaasappelsap | eethetbeter.nl

Wat doet vitamine C in gerechten?

Vitamine C zorgt ook voor een betere rijzing van brood. In veel producten wordt deze materie toegevoegd om een product beter houdbaar te maken. Vitamine C komt ook voor onder nummer E300, ascorbinezuur op de ingrediëntenlijst van een product. Het valt dan onder de antioxidanten. In dit recept gebruik ik (vers) sinaasappelsap voor extra rijzing en houdbaarheid van het brood.

Brood uit de broodbakmachine | recept | eethetbeter.nl

Recept voor speltbrood zonder suiker

Bij deze het recept voor een volkoren speltbrood zonder suiker en met sinaasappelsap uit de broodbakmachine.

Ingrediënten

  • 500 gram volkoren speltmeel
  • 175 ml water
  • 150 ml sinaasappelsap
  • 10 gram honing 
of appelstroop (optioneel)
  • 10 gram roomboter of kokosolie
  • 7 gram droge gist
  • 7 gram (Keltisch) zeezout

Benodigdheden

  • Broodbakmachine
  • Weegschaal

Bereiding

  1. Doe de helft van het meel onderin het bakblik
  2. Giet hier het water en het sinaasappelsap bovenop
  3. Leg ook de boter/olie in het blik
  4. Plaats de honing/appelstroop in het midden van de bakvorm
  5. Doe de rest van het meel er bovenop
  6. Leg nu de gist in de ene hoek van de vorm
  7. Plaats het zout in de andere hoek. Zorg ervoor dat “suiker”, zout en gist niet in contact komen
  8. Bak het brood op het volkorenprogramma
  9. Eet smakelijk!

Een brood bakken met behulp van de broodbakmachine is misschien niet snel, maar wel erg lekker! En doordat je zelf kiest voor bijvoorbeeld sinaasappelsap als broodverbeteraar of spelt in plaats van tarwe, ontstaat er een “beter” brood. Bak jij wel eens zelf brood?

Recept voor brood uit de bbm | eethetbeter.nl