Zijn jullie ook zo gek op boterkoek? Zoet, fris en knapperig en dan nog zonder tarwe en geraffineerde suikers ook, mmm! Lees hieronder verder voor mijn recept voor suikervrije boterkoek.

Recept voor suikervrije boterkoek | eethetbeter.nl

Je kent het wel, het is avond, je hebt zin in wat lekkers en al zoekende vind je een product in de koelkast dat al lang opgegeten had moeten worden. Weggooien of gebruiken is de vraag dan…

Wat te doen met boter die over de houdbaarheidsdatum is?

Afgelopen week vond ik een pakje ongezouten roomboter in de koelkast. Er waren al een paar weken verstreken sinds de houdbaarheidsdatum, maar in dit geval was duidelijk dat de boter nog prima opgegeten kon worden. Ik besloot een boterkoek te maken met als voordeel: daar gaat tenminste een heel pakje roomboter doorheen 😉 Aangezien ik alleen grootmoeders recept voor deze lekkernij in huis had, besloot ik wat aan de verhoudingen te veranderen, zodat het resultaat ietwat gezonder zou worden.

Suikervrij en tarwevrij

Ik gebruikte kokosbloesemsuiker in plaats van witte basterdsuiker om meer voedingsstoffen aan het geheel toe te voegen en om de koek aan mijn definitie van suikervrij te laten voldoen. Ook het tarwebloem heb ik vervangen door het iets rijkere speltmeel. In plaats van vanillesuiker voegde ik vanillepoeder toe en tot slot deed ik er wat citroenrasp bij. Het resultaat: een heerlijke, voedzame, bruine (!) boterkoek die hier in huis erg in de smaak viel!

Bruine boterkoek met volkorenmeel | eethetbeter.nl

Recept suikervrije boterkoek

Deze boterkoek is vrij van geraffineerde ingrediënten. Bereidingstijd is een kwartier plus ruim een kwartier in de oven.

Ingrediënten

  • 250 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram kokosbloesemsuiker (lees hier meer over)
  • 1 mespunt vanillepoeder
  • 300 gram speltmeel (wat is spelt?)
  • klein beetje melk om te bestrijken
  • 1 citroen (liefst bio)

Benodigdheden

  • Mixer of spierballen 😉
  • Oven
  • Bakvorm voor boterkoek of springvorm (20 tot 24 cm)
  • Zestesnijder of dunschiller en aardappelschilmesje om citroenrasp te verkrijgen

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 225 graden
  2. Maak dunne reepjes van de schil van 1 citroen
  3. Vet de bakvorm in
  4. Klop de rest van de boter zacht met de mixer
  5. Voeg de kokosbloesemsuiker en het vanillepoeder toe aan de boter
  6. Meng totdat het een egaal geheel is
  7. Voeg beetje voor beetje het meel toe
  8. Doe tenslotte de citroenrasp erbij
  9. Doe het deeg in de ingevette bakvorm. Druk het goed plat
  10. Bestrijk de boterkoek met melk voor een mooie bruine kleur (geen must)
  11. Bak de koek in 15 a 20 minuten gaar in het midden van de oven
  12. Dit heerlijke tussendoortje is gereed als hij droog is, een mooie bruine kleur heeft gekregen en ietwat is gerezen
  13. Laar afkoelen en snij in punten
  14. Eet smakelijk!

Wat doen jullie met kliekjes of producten die over datum zijn? Weggooien of maak je er wat lekkers mee? Ik ben benieuwd!