Voor de FoodBlogSwap van oktober 2015 mocht ik koken van She Likes Bento. Je begrijpt dat ik als liefhebber van prachtig gevulde lunchtrommels meteen als een bezetene ging zoeken op de foodblog van Cynni. Dat viel een beetje tegen. Niet dat er niks op stond, maar wel dat ik geen bento box met Hello Kitty, rijstpanda’s of Super Mario aantrof 😉 Ik vond wel een variëteit aan makkelijke recepten, waarvan Surinaamse Roti er eentje was.

Recept Surinaamse Roti | eethetbeter.nl

Ik at eenmaal in mijn leven roti, in een dubieus Surinaams restaurantje met TL-verlichting. Schijnbaar heeft het geen negatieve indruk gemaakt, want ik at het graag nog een keer! Erg leuk aan dit recept is dat het helemaal zelf gemaakt kán zijn als je de roti plaat (pannekoek) zelf bakt. Ik gebruikte deze keer een kant en klare variant uit de supermarkt. De kruidenmix van Jonnie Boer die ik gebruikte is absoluut een aanrader!

Surinaamse Roti zelf maken | eethetbeter.nl

Recept Surinaamse Roti

Heerlijk diner uit de wereldkeuken voor 4 personen zonder pakjes en zakjes.

Ingrediënten

  • 300 gram kipfilet
  • 800 gram sperziebonen (vers)
  • 500 gram krielaardappelen (vers)
  • 4 eieren
  • 4 roti pannekoeken of wraps
  • 1 eetlepel tomatenpuree of -ketchup
  • 2 eetlepels Garam Masala (kruidenmix van Jonnie Boer)
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blokje kruidenbouillon + halve liter water
  • evt. peterselie
  • ghee, kokosolie of roomboter om in te bakken

Bereiding

  1. Zet een pan met water op het fornuis en breng het aan de kook
  2. Haal de sperziebonen af en breek ze doormidden
  3. Voeg de sperziebonen toe aan het kokende water en haal ze er na 2 minuten uit. Spoel ze af onder de koude kraan (dit is blancheren). Gooi het water nog niet weg
  4. Herhaal dit voor de aardappels, dus eerst wassen en snijden (schillen is niet noodzakelijk). Leg ze 5 minuten in het kokende water en haal ze er weer uit
  5. Gebruik het water nogmaals om de eieren hard te koken
  6. Snipper de ui en de knoflook
  7. Snij de kipfilet in blokjes
  8. Verwarm een pan met wat vet
  9. Fruit de ui en de knoflook, voeg de kip toe
  10. Voeg alle kruiden, behalve de verse peterselie, en het bouillonblokje toe en bak het even mee
  11. Voeg het water en de aardappelen toe
  12. Laat het geheel 5 minuten pruttelen. Zorg dat er genoeg water in de pan blijft zitten!
  13. Leg de gepelde eieren ook in de pan, zo kunnen ze de smaken goed absorberen. Geef dit ook ongeveer 5 minuten
  14. Voeg tot slot de sperziebonen toe aan het mengsel. Als het goed is, is het een dikke, gevulde saus geworden. Zo niet, laat het dan nog even pruttelen
  15. Verwarm de roti pannekoeken en serveer ze met de roti er bovenop
  16. Decoreer met verse peterselie
  17. Eet smakelijk!

Wij hebben ontzettend genoten van dit recept voor Surinaamse Roti en gaan het zeker nog een keer maken. Ook de kinderen vonden het erg lekker. Baby Eet het beter kreeg de sperziebonen gewoon puur (geblancheeerd) uit het handje. Dankjewel Cynni van She Likes Bento!

Makkelijk en snel zelf roti maken | eethetbeter.nl