Onlangs ontving ik een whatsapp van een vriendin waarin ze me tipte deze vegan cake eens te maken. Ik bleek alle ingrediënten in huis te hebben, dus ging vrij snel aan de slag. Het resultaat verraste me, in positieve zin! Ik deel vandaag graag het recept voor vegan cake met noten, zaden en gedroogd fruit met jou.

Recept voor vegan cake met noten, zaden en gedroogd fruit | eethetbeter.nl

De beste recepten

De allerbeste recepten zijn degenen die je aangereikt krijgt door anderen. En natuurlijk degenen waarvan je het resultaat proeft bij een ander. Dit recept ontving ik via vriendin Ylva. Ze stuurde mij het volgende:

Hee Miek, een collegaatje van mij is veganistisch en trakteerde vandaag op Osawacake. Wellicht ook lekker voor EHB? Misschien ken je het ook wel 🙂

Er stond een link bij naar de website van Rens Kroes met het originele recept. Ik dacht “als Ylva enthousiast is, dan ben ik het vast ook” en ging snel aan de slag met de vegan cake…
<Osawacake Rens Kroes | eethetbeter.nl

Cake met rijst??

Gelukkig had ik nog een bak gekookte basmatirijst in de diepvries. Wie wat bewaart, heeft wat. Het verbaasde me enorm dat er rijst werd toegevoegd en was enorm benieuwd naar het effect op de smaak en de structuur. Er is een zware cake ontstaan met een knapperige buitenkant. Van binnen werd ik telkens verrast door het gedroogde fruit en de noten. Absoluut de moeite waard om te delen op mijn foodblog dus!

Recept voor vegan cake met noten, zaden en gedroogd fruit

Verrassende vegan cake. Lactosevrij, zonder ei.

Ingrediënten

 • 200 gram gekookte rijst
 • 125 gram volkoren speltmeel (of ander meel naar wens)
 • 9 eetlepels sesamzaadj
 • 150 gram noten
 • 250 gram gedroogd fruit (rozijnen, abrikozen, cranberry’s, vijgen)
 • 100 ml biologische diksap (appel)
 • 100 gram havermout
 • 1 theelepel vanillepoeder
 • 2 eetlepels kaneel
 • snuf zout
 • Vet om de bakvorm in te vetten

Benodigdheden

 • Grote kom
 • Oven
 • Cakevorm
 • Pan en fornuis

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 160 graden;
 2. Rooster de pijnboompitten en vervolgens de noten. Week het gedroogd fruit in lauw water;
 3. Vet een cakevorm in. Verspreid driekwart van de sesamzaadjes in de vorm (ook de zijkanten);
 4. Maak een mengsel van de rijst met alle overige ingrediënten met uitzondering van het sesamzaad. Je zult merken dat het heel plakkerig wordt. Doe dit in de cakevorm en druk het goed aan;
 5. Strooi de overgebleven sesamzaadjes over de bovenlaag;
 6. Bak de cake 50-60 minuten in de oven;
 7. Eet smakelijk!

Ontvang jij ook wel eens van die heerlijke recepten van vrienden of familie? En zit er ook wel eens een complete mislukking tussen?

Vegan cake met rijst | eethetbeter.nl

vegan cake met noten, gedroogd fruit en zaden | eethetbeter.nl