Bijna iedere maand doe ik mee met de FoodBlogSwap: een receptenruil tussen foodbloggers. In april werd ik gekoppeld aan “Eef kookt zo”. Ik toverde haar zelfgemaakte falafel om naar een zeer kindvriendelijk gerechtje. En zelf kon ik er ook niet vanaf blijven! Lees maar eens verder voor mijn recept voor falafel met kerrie en rozijnen.

Recept voor falafel met kerrie en rozijnen | eethetbeter.nl

Eef kookt zo

Het wordt me zeker wekelijks gevraagd: hóe doe jij het toch allemaal? De vragenstellers doelen daarbij doorgaans op de combinatie van mijn gezin, baan en blog. Het antwoord is simpel, maar daar hebben we het vandaag niet over. Vandaag hebben we het over Eef en haar falafel. Als je Eva vraagt hoe ze het allemaal doet is het makkelijk: Eef kookt Zo! Naast haar fulltime baan blogt ze zo’n drie keer in de week en maakt ze foto’s waarvan het water me in de mond loopt.

Zelf falafel maken

Tussen alle wereldgerechten op mijn blog ontbrak die van falafel, dus toen mijn oog op het recept van Eef kookt Zo viel, wist ik meteen dat ik deze ging maken. Maar dan natuurlijk wel met een twist! Aangezien ik zo gek ben op de combinatie van kerrie met rozijnen besloot ik deze door de kikkererwten-balletjes heen te doen. Het bleek een waar succes!

Kikkererwten-balletjes met rozijnen | eethetbeter.nl

Peulvruchten

Mijn lijf reageert niet zo goed op peulvruchten helaas, dus ik eet nog maar zelden iets met kikkererwten of linzen. Deze keer maakte ik een uitzondering en ik kreeg er geen last van, halleluja. Het fijne aan dit recept is dat het ook granen (speltmeel) bevat. Peulvruchten en granen zijn namelijk dikke vriendjes voor de verwerking in je lijf! Volgens de orthomoleculaire voedingsleer althans.

Veganistische vleesvervanger van kikkererwten | eethetbeter.nl

Recept voor falafel met kerrie en rozijnen

Goede veganistische vleesvervanger gemaakt van kikkererwten. Ook lekker als tussendoortje. Voldoende voor 9 vega gehaktballetjes.

Ingrediënten

 • 1 potje kikkererwten – 350 gram
 • 1 teentje knoflook
 • 3 theelepels kerriepoeder
 • 1 theelepel kurkuma
 • 2 eetlepels rozijnen
 • 2 eetlepels volkoren speltmeel (of meer/minder naar wens)
 • 1 kleine appel
 • zout
 • zwarte peper
 • kokosolie

Benodigdheden

 • keukenmachine of staafmixer
 • fornuis en koekenpan
 • rasp

Bereiding

 1. Was en rasp de appel en haal het velletje van de knoflook
 2. Doe de appel met de kikkererwten, knoflook, kerrie, kurkuma, zout en peper in de keukenmachine en mix totdat er een smeuïg geheel ontstaat
 3. Voeg speltmeel toe totdat er een stevig geheel ontstaat. Doe ook de rozijnen erbij
 4. Draai balletjes van het deeg en plaats deze een half uurtje in de koelkast
 5. Smelt kokosolie in een pan en bak de falafel in circa 10 minuten rondom knapperig en bruin
 6. Eet smakelijk!

Ik moet bekennen dat ik deze falafel met kerrie en rozijnen al heel snel op was. Twee tijdens het fotograferen, een paar bij de lunch, een paar voor mijn kinderen en de laatste toen ik de keuken aan het opruimen was. Oeps! Snel weer maken dus 🙂 Ik at ze lauwwarm en knapperig, dus vraag me niet hoe lang ze houdbaar zijn en of ze ook koud gegeten kunnen worden. Bedankt voor deze lekkere inspiratie Eva!

Dit recept maakte ik in het kader van een maandelijkse receptenruil dat de naam “Foodblog Swap” draagt. Ik deed al vaker mee aan deze samenwerking. Kijk hier maar eens naar een overzicht van de recepten.

Zoete falafel voor kinderen | eethetbeter.nl