Ja, ik probeer zoveel mogelijk geraffineerde suikers te vermijden en nee, ik ben zeker geen heilige. Er zijn snacks waar ik graag een uitzondering voor maak. Zo schreef ik al eerder iets over hazelnootschuimgebak. Ook een goede, gevulde koek van de bakker zal ik niet links laten liggen. Toch ging ik aan de slag met een zelfgemaakte variant. Zie hier mijn recept voor gevulde koeken (suikervrij).

Recept voor gevulde koeken - suikervrij | eethetbeter.nl

Geniet nooit met mate

“Geniet nooit met mate” schreef Loesje eens en zo is het. Een beetje minder van alles kan geen kwaad, maar genieten “moet” je maximaal. Daarom kies ik soms voor de betere variant van gerechten. Ook gewoon omdat ik zo’n slapjanus ben die niet zonder kan. Deze gevulde koeken zijn gemaakt met amandelspijs (homemade), kokosbloesemsuiker en volkoren speltmeel.

Recept voor gevulde koeken (suikervrij)

Bereidingstijd is 20 minuten en 15 minuten oventijd. Deze zoete snack is vrij van geraffineerde ingrediënten, waardoor het binnen mijn definitie van suikervrij past.

Ingrediënten

  • 100 gram amandelspijs (recept)
  • 150 gram volkoren speltmeel (meer informatie)
  • 125 gram roomboter
  • 100 gram kokosbloesemsuiker (meer informatie)
  • 1 theelepel vanille poeder (meer informatie)
  • 2 eieren
  • garneeramandelen

Benodigdheden

  • Oven met bakplaat
  • Handmixer
  • Deegroller

Bereiding

  1. Verwarm de oven op 180 graden
  2. Gebruik de mixer om de boter en de suiker te mengen
  3. Voeg het vanillepoeder en 1 ei toe en tenslotte het meel
  4. Mix totdat je een dik deeg hebt. Voeg extra speltmeel toe als het te vloeibaar is
  5. Rol het deeg uit op het met meel bestoven aanrecht. Gebruik een uitsteker, glas of schaaltje om rondjes uit te steken. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat
  6. Leg op de helft van de rondjes een lepel spijs en dek af met de andere helft van de rondjes
  7. Duw de koeken goed dicht en decoreer met een amandel
  8. Klop een ei los en bestrijk de gevulde koeken hiermee
  9. Bak de koeken in de oven voor 12-15 minuten. Pas op, ze worden snel te droog
  10. Eet smakelijk!

Tip: heb je geen garneeramandelen, maar wel amandelen met vlies in huis? Week ze dan even in kokend water en je haalt het velletje er zo af.

Ik vind gevulde koeken altijd extra lekker met een “zuurtje” erin, dus wat extra citroen. Wat voeg jij toe om ze extra lekker te maken?

Suikervrije, gevulde koeken | eethetbeter.nl