Zelden kreeg een gerecht zoveel likes op Instagram. Het kwam ook zelden voor dat een gerecht zo veel verschillende versies nodig had totdat we tevreden waren. Het heeft dus even geduurd, maar nu vinden we dit gebakje de moeite waard om te delen: hallo suikervrij hazelnootschuimtaartje! Hierbij het recept voor hazelnootschuimgebak zonder geraffineerde suikers enzo.

Recept voor hazelnootschuimgebak zonder geraffineerde suikers |eethetbeter.nl

Mijn favoriete gebak

IK BEN GEK OP MOCCAGEBAK! In hoofdletters ja. Ik ben nu eenmaal gek op de moccasmaak in combinatie met chocolade en hazelnoot. Op mijn werk weten ze al jaren dat ze het mocca-schuimtaartje voor mij moeten bewaren. Als iets heel lekker is, vind ik het zeker de moeite waard om te eten met geraffineerde suikers en andere troep. Zo ook bij deze lekkernij. Toch vond ik het wel een uitdaging om dit taartje iets beter te maken.

Beter eten

Laat ik vooral niet doen alsof ik een heilige ben, ik eet immers ook af en toe suiker. Mijn voorkeur gaat dan wel uit naar een ongeraffineerde suiker zoals kokosbloesemsuiker. Zoetmakers die de bloedsuikerspiegel nauwelijks beïnvloeden, zoals stevia en sukrin, hebben daarbij niet mijn voorkeur. Dit komt door de smaak en het mondgevoel.

Suikervrije moccataart | eethetbeter.nl

Voor deze hazelnootschuimtaartjes koos ik er wel voor om sukrin te gebruiken voor het eiwitschuim. Ik hou het graag wit! Stevia of gewone poedersuiker zijn natuurlijk ook een optie. De mocca werd op smaak gebracht door kokosbloesemsuiker. De caramelachtige smaak komt goed tot zijn recht in dit gebakje.

Calorieënbom

Dit taartje bevat dan wel minder geraffineerde ingrediënten dan “normaal”, heb bevat natuurlijk wel aardig wat calorieën. Soms moet dat kunnen toch? YOLO 😉

Recept voor hazelnootschuimgebak zonder geraffineerde suikers

Zoet tussendoortje. Voldoende voor ongeveer 6 gebakjes. Het originele recept is afkomstig van KoolhydraatarmRecept.nl. Dit recept valt binnen mijn definitie van suikervrij. Lees hier meer over.

Ingrediënten

Hazelnootschuim

 • 4 eiwitten
 • 6 theelepels sukrin (verkrijgbaar bij natuurwinkels en webshops. Meer informatie)
 • citroensap
 • snuf zout
 • 50 gram hazelnoten

Boter creme

Garnering

 • 50 gram hazelnoten

Benodigdheden

 • Oven, bakplaat, bakpapier
 • Fornuis, koekenpan
 • Mixer met mengkom
 • Spuitzak

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 180 graden
 2. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan (dit is geen must). Hak de helft van de noten fijn tot grof poeder
 3. Maak de mengkom vetvrij met citroensap
 4. Klop de eiwitten met wat zout stevig. Voeg op het laatst de Sukrin toe. Het eiwit moet zo stijf zijn, dat je de kom op zijn kop kunt houden zonder daarbij zelf vies te worden 😉 Spatel de hazelnoten er voorzichtig doorheen.
 5. Maak met een spuitzak of twee eetlepels gelijke hoopjes eiwit op de bakplaat, die bekleed is met bakpapier. Bak de schuimpjes eerst 5 minuten op 180 graden en daarna 50-60 minuten op 100 graden. Ze zijn klaar als het schuim hard en droog is. Laat ze afkoelen op een rooster en ga er voorzichtig mee om, ze breken snel.
 6. Maak ondertussen de botercrème door de zachte boter op te kloppen met de (afgekoelde) koffie, het vanillepoeder en de kokosbloesemsuiker. Er ontstaat als het goed is een zachte, lichtbruine crème.
 7. Je maakt het hazelnootschuimgebak door het eiwitschuim en de botercrème om en om te stapelen. Je eindigt met een toef botercrème. Decoreer met hazelnoten en of chocolade.
 8. Eet smakelijk!

Heb jij ook een taartje of gebaksoort waarvan je in hoofdletters gaat typen?

Weet je dat er ook recepten voor appeltaart, monchoutaart en chocoladetaart zonder geraffineerde suikers op mijn blog staan?

Recept voor suikervrije hazelnootschuimtaart | eethetbeter.nl