Het zal een kleine vijftien jaar geleden zijn dat ik besloot om bloeddonor te worden. Ik meldde me online aan bij Sanquin en wachtte keurig de eerste uitnodiging af. Vandaag vertel ik je hoe ik mijn bloeddonorschap ervaar en bovendien deel ik het recept voor mini-frittata met sardines, tomaat en olijf met je.

Recept voor mini-frittata met sardines, tomaat en olijf | eethetbeter.nl

Wie goed doet…

Op Facebook is het mogelijk om een quote of gezegde in te vullen die jou perfect beschrijft. Is die bij jou gevuld? Ik vind het eerlijk lastig om er slechts eentje te kiezen.

Er zijn meerdere teksten die mij inspireren. Wat er eigenlijk altijd uit blijkt is dat ik overtuigd ben van “wie goed doet, goed ontmoet”. En of je het nu naastenliefde noemt of over karmapunten spreekt, ik vind het heel belangrijk om goed voor mijn medemens te zorgen. Dit was voor mij de hoofdreden om bloeddonor te worden.

Medische controle

Een andere reden om me aan te melden als bloeddonor is vanwege de medische controle. Iedere donatie start met een vragenlijst die vervolgens met een arts wordt besproken. Dit gebeurt om risico’s uit te sluiten. Vervolgens vindt er een eenvoudige fysieke check plaats, waar bloeddruk, hartslag en het bepalen van het Hb-gehalte deel van uitmaken. Indien ik geslaagd ben voor de keuring, mag ik bloed gaan geven.

Bloeddonor Sanquin | eethetbeter.nl

Ik vind het interessant om te zien welke invloed voeding en voedingssupplementen hebben op de resultaten die uit mijn keuring blijken. Zo is mijn Hb een halve punt lager als ik stop met mijn multivitamines. Daarnaast merk ik een wezenlijk verschil in mijn bloeddruk of ik aan het einde van mijn werkdag naar de bloedbank ga of op een dag vrij.

Herstel

Het geven van bijna een halve liter bloed gaat natuurlijk niet helemaal vanzelf. Op de dag dat ik ga doneren drink ik vaak meer water en soms ook bietensap. Ik sla het sporten over en ga iets eerder naar bed. Als ik fit ben, is mijn lichaam de dag erna weer volledig hersteld. Als ik niet lekker in mijn vel zit of te kampen heb met een slaaptekort (“nachtouders”) dan duurt het iets langer.

Overigens is het goed om te vermelden dat het doneren van bloed geen pijn doet. Natuurlijk verdwijnt er een dikke naald in mijn elleboogholte en dat is geen aangenaam gevoel, maar het doet niet echt zeer.

Mocht je bang zijn voor naalden dan is het raadzaam om eens een afspraak te maken bij Psychologiepraktijk Ede. Monique kan angstklachten doorgaans binnen enkele sessies verhelpen.

Bloeddonor Annemieke Statz Sanquin | eethetbeter.nl

Dankbaar

Ik merk bij iedere donatie opnieuw dat ik bloed doneer en daar dankbaarheid in ruil voor terug krijg. De ontvangers van het bloed ontmoet ik natuurlijk niet, maar het personeel en de vrijwilligers van Sanquin zijn enorm vriendelijk. Er wordt altijd heel goed voor me gezorgd, zowel qua aandacht als qua lekkernijen. Mijn kinderen gaan om die laatste reden maar wat graag met me mee!

Recept met sardines | eethetbeter.nl

Na het verhaal over mijn bloeddonorschap is het tijd om terzake te komen, let’s talk about food! Deze keer een smakelijk recept voor mini-frittata met sardines, tomaat en olijf. Deze kleine omeletjes uit de oven bevatten gezonde vetten en complete eiwitten. Daarnaast zijn ze lactosevrij en natuurlijk ook erg lekker!

Recept voor mini-frittata met sardines, tomaat en olijf

Hartige snack of lunchgerecht. Glutenvrij, lactosevrij en suikervrij.

Ingrediënten

 • 6 eieren
 • 200 gram broccoli, gekookt
 • flinke hand vol cherry tomaten
 • 3 eetlepels zwarte olijven
 • 4 ansjovisfilet
 • 1 blikje sardines
 • verse basilicum

Benodigdheden

 • Muffinvorm
 • Oven

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 180 graden;
 2. Snij de broccoli, ansjovis en sardines in kleine stukken. Hak de basilicum;
 3. Kluts de eieren met een eetlepel water en roer de overige ingrediënten er doorheen;
 4. Verdeel het eimengsel over de muffinvorm en plaats deze in de oven;
 5. Bak de mini-frittata met sardines, tomaat en olijf in circa 20-25 gaar en bruin;
 6. Eet smakelijk!

Ben jij bloeddonor of zou je het willen zijn?

Eenvoudig visrecept uit de oven | eethetbeter.nl

Recept voor mini-fritata met sardines, olijven en tomaten | eethetbeter.nl