Onlangs had ik het op mijn heupen. Na het zoveelste succesverhaal over intermittent fasting wilde ik het ook proberen. Ik overlegde het met mijn vriend en die was ook direct enthousiast. We besloten om direct de volgende dag te stoppen met ontbijten! Ik zal jullie vertellen hoe het ging en deel direct het recept voor ontbijtpizza van havermout met jullie.

Recept voor ontbijtpizza van havermout | eethetbeter.nl

Stoppen met ontbijten

Intermittent fasting is een korte periode van vasten. Je eet dan bijvoorbeeld alleen tussen 12 uur ’s middags en acht uur ’s avonds en verder helemaal niet. Het heeft overeenkomsten met heel heel vroeger, wanneer er ook niet altijd eten beschikbaar was. Het menselijk lichaam kan hier heel goed mee omgaan. Er worden zelfs vele gezondheidsvoordelen aan toegewezen. Het is niet aan mij om hier een heel technisch verhaal over te schrijven, zeker omdat er al zoveel over te vinden is op het web. Een heel duidelijke uitleg vind je op fitbeauty.nl.

Waarom ik startte met intermittent fasting

Ik startte met intermittent fasting omdat ik ontzettend nieuwsgierig was! Los daarvan had ik als doel mijn bloedsuikerspiegel te stabiliseren (lees: minder honger te hebben), mijn spieropbouw / testosteron een boost te geven en mijn uithoudingsvermogen te vergroten. Op die laatste twee punten ga ik in een later blog nog wel een keer dieper in. Dat ik altijd honger heb weten jullie inmiddels wel 😉

Pizza met Zespri Sungold kiwi | eethetbeter.nl

Mijn ervaring met niet-ontbijten

Na twee weken van tijdelijk vasten wist ik niet hoe snel ik de havermout weer uit de kast moest toveren. Wat een feest om weer te “mogen” ontbijten! Ik stond in mijn testperiode met honger op en naarmate de ochtend vorderde werd mijn humeur er niet beter op. Ik merkte geen verbetering in mijn sportprestaties en ook mijn spiermassa veranderde niet. Zelfs mijn broeken gingen er niet losser van zitten. Het ergste van alles? De pijn in mijn spieren! Het contrast tussen de driedubbele radslag waarmee ik normaliter uit bed kom (bij wijze van spreken dan) en het stramme oude vrouwtje dat moeite heeft met de zonnegroet (yoga) kon niet groter.

Het is echter niet alleen maar kommer en kwel. Op goede dagen voelde ik me zo sterk als ik niet at, was het zo fijn om niet non-stop aan eten te denken. Mijn maag was al gevuld bij een halve maaltijd en ik leerde er beter naar luisteren. Ik werd me opnieuw bewust van mijn eet-obsessie.

Alles bij elkaar opgeteld kan ik concluderen dat intermittent fasting niet mijn ding is. Nu ik weer “normaal” ontbijt is de spierpijn gelukkig weer over. Volgens mijn personal trainer krijgen mijn spieren te weinig voedingsstoffen binnen om zich te herstellen. Ik had gehoopt genoeg reserves te hebben, maar helaas. Haha!

Ontbijten met pizza

Ik zou serieus waar kunnen ontbijten met een pizza belegd met tomatensaus, kaas en allerlei ander lekkers. Ik gok dat jij niet zo’n freak bent! Daarom deel ik vandaag een recept voor een zoete pizza van havermout als start van de dag. Ik heb hem belegd met diverse soorten fruit, waaronder de Zespri SunGold kiwi. Weet je wat zo leuk is? Op Instagram mag ik een winactie organiseren als jij zelf ook een ontbijtfoto met de gele kiwi plaatst! Je kunt er een wellnessbon ter waarde van 75 euro mee winnen! Meedoen is eenvoudig:

 1. Maak een ontbijt met de Zespri SunGold kiwi en fotografeer deze
 2. Plaats de foto op Instagram
 3. Vermeld de hashtags #ZespriSunGold en #eethetbeterwinactie en tag @eethetbeter
 4. Meedoen kan tot en met 24 juli. Op 25 juli stuur ik de winnaar een bericht via Instagram

Superleuk toch? Dan is het nu tijd voor het recept voor ontbijtpizza van havermout!

Recept voor ontbijtpizza van havermout

Ontbijtgerecht voor ongeveer twee personen. Glutenvrij en lactosevrij.

Ingrediënten

Voor de bodem

 • 100 gram havermout
 • 80 gram kokosolie
 • 30 gram kokosmeel
 • 3 eetlepels diksap
 • halve theelepel vanillepoeder of vanille extract
 • snuf zout

Voor de topping

 • Kokosyoghurt
 • Vers fruit

Benodigdheden

 • Oven
 • Mengkom
 • Bakpapier
 • Eventueel een deegroller
 • Eventueel een springvorm van 22 cm

Bereiding

 1. Warm de oven voor op 160 graden;
 2. Roer alle droge ingrediënten door elkaar;
 3. Smelt de kokosolie;
 4. Voeg de kokosolie en het diksap toe aan de droge bestanddelen. Kneed totdat je een mooi samenhangend deeg hebt;
 5. Rol het deeg uit totdat je een mooie cirkel hebt. Ik gebruikte hier een springvorm voor;
 6. Bak de pizzabodem ongeveer een kwartier in de oven totdat hij bruin en knapperig is;
 7. Laat de ontbijtpizza even afkoelen voordat je hem bestrijkt met kokosyoghurt en belegd met de heerlijkste soorten zomerfruit;
 8. Eet smakelijk!

Het ontbijt overslaan was voor mij dus niet zo’n succes. Hoe belangrijk is het ontbijt voor jou?

Ontbijtpizza van havermout en kokos | eethetbeter.nl

De winactie is tot stand gekomen door een samenwerking met Zespri SunGold. Lees ook mijn disclaimer.