Drie weken geleden werd mijn zoon Tygo negen jaar. Ik schreef er al eerder een blog over dat ik niet aanwezig was op zijn verjaardag. Gelukkig was ik wel op zijn “grote-mensen-feestje”. Toen maakte ik het recept voor vegan chocoladetaart uit het boek van Marike Bol van Oh my pie!

Recept voor vegan chocoladetaart | eethetbeter.nl

Zelf kiezen

Eén van de tips die ik altijd geef aan ouders met moeilijke eters is om kinderen meer te betrekken bij wat er op tafel komt. Geef ze een kookboek of desnoods de Allerhande en laat ze zelf een gerecht kiezen. Dat deed ik ook toen ik “Oh my pie!” van Marike Bol ontving. Tygo koos wel drie taarten uit voor zijn verjaardag. Uiteindelijk werd het de Chocolate Cocobella Pie! Daarover later meer.

Boekrecensie Oh my pie | eethetbeter.nl

Proef mij! Probeer mij! Eet mij!

Ik ontmoette Marike Bol een tijd geleden op een bloggersevent. Ze kwam heel hartelijk en liefdevol op me over, maar ook ietwat verlegen en bescheiden. Dat laatste was een schril contrast met de prachtige taarten die Marike bakt, die alsmaar “roep mij, eet mij, probeer mij, kijk naar mij!” lijken te roepen.

Smullen van gezonde chocoladetaart | eethetbeter.nl

Oh my pie! kookboek

Marike staat bekend als taartentovenares en woordensmid op het web. Ze maakt de meest prachtige taarten die ook nog eens glutenvrij zijn. Daarnaast vermijdt ze lactose, geraffineerde suikers en staan er tal van veganistische recepten in haar kookboek, dat dezelfde naam draagt als haar foodblog.

Het boek is ingedeeld in een inleidend hoofdstuk met bakbasics en recepten voor ontbijt, lunch, tussendoor en taarten. De hardcover bevat 120 pagina’s, prachtige kleurenfoto’s en een handig leeslintje. De ingrediënten zijn doorgaans verkrijgbaar bij supermarkt of natuurvoedingswinkel.

Glutenvrije taart recepten | eethetbeter.nl

Chocoholic

Net als zijn moeder is Tygo gek op chocolade. Uit Oh my pie! koos hij dus het recept voor vegan chocoladetaart met noten en avocado. Het was erg lekker en bleek eenvoudig om te maken! Het inleidende stukje bij het originele recept voor Chocolate Cocobella Pie gaat over voetbal, grappig als je bedenkt dat mijn oudste zoon daar (ook) gek op is!

Chocoladetaart met avocado bakken | eethetbeter.nl

Recept voor vegan chocoladetaart

Zoet tussendoortje voor 6 tot 8 personen. Ook geschikt als ontbijt.

Ingrediënten

Bodem

  • 70 gram amandelmeel
  • 35 gram kokosmeel
  • 30 gram havermout (evt glutenvrij)
  • 3 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel kaneel
  • snuf zout
  • olie/vet om de springvorm in te vetten

Vulling

  • 1 rijpe banaan
  • 2 rijpe avocado’s
  • 100 gram pure chocolade
  • 5 dadels of 3 Medjoul dadels
  • 1 eetlepel cacao
  • 2 gram agar agar
  • snuf zout
  • topping zoals chocolade, nootjes of kokosschaafsel

Benodigdheden

  • Springvorm van 18 cm
  • Oven
  • Keukenmachine of staafmixer

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 160 graden. Vet de springvorm in en of bekleed hem met bakpapier;
  2. Meng de droge ingrediënten voor de bodem en voeg daarna de (gesmolten) kokosolie en de ahornsiroop erdoor. Kneed met de handen tot er een stevig deeg ontstaat;
  3. Bekleed de bakvorm met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem;
  4. Bak de bodem in de oven in ongeveer een kwartiertje gaar en knapperig;
  5. Pureer ondertussen de avocado’s, de banaan, de dadels en de cacao met de keukenmachine. Smelt de chocolade au bain-marie en spatel dit door het avocadomengsel;
  6. Doe de agar agar in een klein bodempje water en breng deze al roerend aan de kook totdat het is opgelost. Roer ook de agar rustig door het chocolade-avocadomengsel heen;
  7. Giet deze vulling in de afgekoelde taartbodem en plaats de vegan chocoladetaart enkele uren in de koelkast;
  8. Maak het heerlijke taartje af met een mooie topping van bijvoorbeeld chocolade of nootjes;
  9. Eet smakelijk!

Volg jij Marike Bol al op Instagram? Ik vind haar account vol pareltjes van “ontbijttaartjes” echt een aanrader!

Oh my pie! van Marike Bol is onder andere te koop via Bol.com. Je vindt het prachtige kookboek met onder andere glutenvrije taarten hier in de webshop.

Review kookboek Marike Bol | eethetbeter.nl

Dit recept is tot stand gekomen met een gekregen product en het artikel bevat een partnerlink. Bestel je dit boek of iets anders via deze link, dan krijg ik daar een klein bedrag voor van Bol.com. Lees ook mijn disclaimer.

Annemieke Statz

Annemieke Statz

Foodblogger bij Eet het beter
Enthousiaste dertiger, samenwonend in Ede en moeder van drie jongens (2008, 2010 en 2015). Voedingsadviseur. Altijd bezig met (gezond) eten, beweging en ontspanning. Wil iedere dag een beetje beter worden ❤
Annemieke Statz

Pin It on Pinterest

Share This