Iedere familie heeft wel verhalen over die rijke oom, die gekke tante of die lieve overgrootmoeder. Vandaag zal ik jullie wat vertellen over mijn “schoon-opa”, die de lekkerste dingen kon bakken. Zijn recept voor zelfgemaakte kwarktaart is hier nog altijd een hit op verjaardagen!

Recept voor zelfgemaakte kwarktaart | eethetbeter.nl

Schoon-opa

Ik heb me laten vertellen dat mijn schoon-opa, de opa van mijn vriend, een bezig bijtje was. Hij had een eigen bakkerij annex snackbar waar hij altijd aan het werk was. Bovendien knutselde hij graag met hout. Ontzettend leuk om te zien hoe hij een grote vrachtwagen bouwde voor zijn kleinzoon, waarmee mijn kinderen nog steeds graag spelen! Behalve zijn grapjes en zijn liefde voor klaverjassen, zijn de lekkere hapjes van opa me goed bijgebleven. Op verjaardagen bleven er heerlijke, zelfgemaakte gerechten geserveerd worden. Dat was echt feest!

Kwarktaart en saucijzenbroodjes

Mijn lief deelt niet alleen zijn verjaardag met zijn wijlen opa, maar ook zijn plezier om voor anderen te zorgen en lekkere dingen voor te schotelen. Hij heeft me wel eens ingefluisterd dat niks de saucijzenbroodjes van zijn  opa kan overtreffen. Dat geldt overigens ook voor opa’s kwarktaart, maar gelukkig hebben we dat recept kunnen achterhalen.

Deze kwarktaart zit boordevol suiker, zuivel en bloem, maar dat moet een keer kunnen toch? Bij mijn vriend is hij nog nooit mislukt en als ik jullie reacties op mijn Instagram-foto van deze taart las, is dat best een unicum voor een zelfgemaakte cheesecake. Bij deze dus het heerlijke recept van opa!

Recept voor zelfgemaakte kwarktaart | eethetbeter.nl

Recept voor zelfgemaakte kwarktaart

Voldoende voor een niet-zo-gezonde kwarktaart voor 10-12 personen. Bevat rauwe eieren.

Ingrediënten voor de Moscovich bodem

  • 4 eieren
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder

Ingrediënten voor de kwark-vulling

  • 500 gram kwark
  • 200 gram kristalsuiker
  • sap van een halve citroen
  • 200 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 blikje mandarijnen
  • 6 blaadjes witte gelatine
  • 1 eiwit

Benodigdheden

  • Mixer met mengkom (het liefst 2)
  • Oven
  • Koelkast
  • Fornuis en pannetje
  • Springvorm van 26 cm
  • Zeef
  • Bakpapier
  • Theedoek

Bereiding

Eerst de bodem:

  1. Warm de oven voor op 175 graden
  2. Mix de eieren met de suiker precies 8 minuten
  3. Zeef het bloem en het bakpoeder en roer ze voorzichtig door het eiermengsel
  4. Vet een springvorm in of bedek hem met bakpapier en giet hier het beslag in
  5. Bak de Moscovisch bodem in 25-30 minuten af
  6. Bevochtig daarna een theedoek en laat de bodem onder deze natte doek een half uur afkoelen
  7. Zorg dat de bodem los is van de springvorm voordat je er straks de kwark op giet

Daarna de vulling:

  1. Roer de kwark met een derde van de suiker, de vanillesuiker en het citroensap door totdat de suiker weg is
  2. Doe opnieuw een derde van de suiker door de slagroom en klop deze lobbig
  3. Klop ook het eiwit op met het restant van de suiker
  4. Roer kwark, slagroom en eiwit door elkaar heen
  5. Scheid het vocht van het blikje mandarijnen en doe het in een pannetje. Verwarm het op laag vuur en doe de gelatineblaadjes erbij. Het mag niet koken! Bewaar de mandarijnen in een schaaltje in de koelkast.
  6. Als de gelatine gesmolten is, kan je het sapje door het kwarkmengsel heen roeren
  7. Giet het kwarkmengsel in de springvorm op de moscovisch bodem en geef hem enkele uren de tijd om op te stijven
  8. Decoreer met de mandarijnenpartjes of ander fruit
  9. Eet smakelijk!

Volgens mij is dit het eerste recept op mijn “healthy foodblog” dat zowel bloem als geraffineerde suiker bevat. Op welke manier zou jij deze taart gezonder maken?

Zelf kwarktaart maken | eethetbeter.nl