Ik ben een slechte moppenverteller. Ik kan ze ook slecht onthouden trouwens. Behalve dan die mop over dat konijntje dat bij de bakker vroeg om worteltjestaart. Juist daarom – en dat is geen mop – deel ik het recept van deze heerlijke wortel-dadeltaart met jullie!

Recept voor wortel-dadeltaart | eethetbeter.nl

Heeft u ook worteltjestaart?

Als kind vond ik de mop over de worteltjestaart echt hilarisch. Verder kon ik me echt niet voorstellen dat er zoiets bestond. Het klonk net als dat je spinnekoppen moest eten in de gevangenis. Of dat er een appelboom in je buik ging groeien als je per ongeluk een pitje at. Gelukkig (w)eet ik tegenwoordig beter.

Wortel-dadeltaart met honing

Dit recept voor wortel-dadeltaart vond ik in een tijdschrift dat je gratis krijgt bij de supermarkt. Ik ben helaas vergeten welke, maar het is hoogstwaarschijnlijk bij de Jumbo of de Hoogvliet geweest. Ik heb wat kleine aanpassingen gedaan in het recept omdat het van mij tegenwoordig allemaal niet meer zo zoet hoeft. Het taartje is gezoet met dadels en honing, waarbij de honing ook een optioneel ingrediënt is. Bovendien verving ik het zelfrijzend bakmeel voor amandelmeel en wijnsteenbakpoeder, zodat deze heerlijke taart ook geschikt is als je granen, tarwe of gluten wilt vermijden.

Recept worteltaart zonder suiker | eethetbeter.nl

Om je vingers bij op te eten

Ik vind deze taart echt heerlijk! Hij blijft een klein beetje sponzig van binnen, net als sommige cakes. Af en toe tref je een klein stukje knapperige walnoot aan de binnenkant. Hij is zoet, maar niet té. En het is gewoon een feestje om naar te kijken!

Worteltaart maken met kinderen | eethetbeter.nl

Recept voor wortel-dadeltaart

Bereidingstijd is 30 minuten plus een uur bak- en afkoeltijd. Er gaan 8 stukjes uit de taart.

Ingrediënten

  • 125 gram roomboter
  • 100 gram honing (optioneel)
  • 2 eieren
  • 100 gram amandelmeel
  • mespunt zout
  • 1 theelepel wijnsteen bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemalen gember
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 175 gram wortels
  • 1 sinaasappel
  • 75 gram dadels
  • 75 gram walnoten
  • 2 eetlepels amandelschaafsel

Benodigdheden

  • Oven
  • Mixer of keukenmachine
  • Springvorm van 20 cm

Bereiding

  1. Warm de oven voor op 160 graden
  2. Vet de springvorm in
  3. Schil en rasp de wortelen
  4. Hak de dadels fijn
  5. Hak de walnoten grof
  6. Boen de sinaasappel schoon en rasp de schil eraf (bijvoorbeeld met een zesteur)
  7. Klop de boter met de honing en een mespunt zout romig, doe de eieren er een voor een bij
  8. Voeg het amandelmeel, het bakpoeder en de specerijen toe totdat je een glad, gelijkmatig beslag krijgt
  9. Roer tenslotte de wortel, dadels, sinaasappelrasp en de noten erdoor
  10. Giet het mengsel in een springvorm, bestrooi met amandelschaafsel
  11. Bak de wortel-dadeltaart in circa 50 minuten goudbruin en gaar
  12. Laat de taart een kwartier in de vorm afkoelen en daarna op een rooster
  13. Eet smakelijk!

Er komt een konijn bij de bakker en vraagt: “Bakker, heeft u ook worteltjestaart?”

“Nee, het spijt me,” zegt de bakker, “worteltjestaart heb ik niet.”

De volgende dag komt het konijn weer langs en vraagt: “Bakker, heeft u worteltjestaart?”

“Nee,” zegt de bakker, “worteltjestaart heb ik niet.”

Elke dag komt het konijn om worteltjestaart zeuren, en de bakker wordt het zo zat dat hij een worteltjestaart bakt. Als de volgende dag het konijn weer langskomt, vraagt ‘ie: “Bakker, heeft u worteltjestaart?”

“Ja,” zegt de bakker.

Zegt het konijn: “Vies he?” (bron)

Worteltjestaart suikervrij | eethetbeter.nl