Toen Nicole van Culicool me onlangs vroeg om een gastblog te schrijven met een Paleo-recept, had ik daarbij direct een idee voor koekjes. De paleolithische leefstijl kenmerkt zich door voeding die bestaat uit veel dierlijke vetten, eiwitten, en weinig koolhydraten. Graanproducten, teveel suiker, plantaardige oliën uit zaden, peulvruchten en zuivelproducten worden daarbij vermeden.

Zandkoekjes-peuterhandjes

In het kort is Paleo eten zoals de holbewoners dat deden. Een menu vol vlees van wild, vis, groenten, wilde vruchten, eieren en noten. Voor Culicool maakte ik zandkoekjes, waarbij ik me liet inspireren door dit recept. Deze zandkoekjes zijn 100% plantaardig en bevatten dus geen rauwe eieren. Dat is een groot voordeel als je koekjes gaat bakken met snoepgrage kindertjes 😉 De koekjes zijn lekker zoet en erg knapperig. Iedere keer als ik ze bak laat ik me weer verrassen door het verbluffend lekkere resultaat!

Zandkoekjes-kleuterhandjes

Recept zandkoekjes

De bereidingstijd is afhankelijk van de tijd die mijn kinderen nemen om te “kleien” met de koekjes. In mijn eentje is dit gerecht in 10 minuten + baktijd klaar. Het recept resulteert in ruim 200 gram heerlijke, knapperige koekjes.

Ingrediënten

  • 125 gram amandelmeel
  • 50 gram pecannoten
  • 20 gram kokosolie
  • 30 gram maple sirup
  • mespunt baksoda (lees hier meer over)
  • evt. wat cacao of kaneel

Benodigdheden

  • Oven
  • Bakpapier
  • Koekjes uitstekers
  • Hakmolen of snijplank en mes
  • Kom
  • Deegroller

Bereiding

  • Warm de oven voor op 175 graden
  • Hak de pecannoten fijn
  • Meng de pecannoten met het amandelmeel in een kom
  • Voeg eventueel wat cacao of kaneel toe
  • Smelt de kokosolie en roer ook deze door het mengsel
  • Voeg vervolgens de maple sirup toe
  • Doe als laatste de baksoda erbij
  • Kneed er een samenhangende deegbal van, die je uit kan rollen tot een plak van ongeveer een halve centimeter
  • Steek hier vrolijk gevormde koekjes uit – of snijd het gewoon in vierkantjes met een pizzames
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de koekjes op
  • Bak de zandkoekjes ongeveer 10 minuten, ze zijn klaar als ze een beetje bruin zijn
  • Laat de koekjes afkoelen op een rooster voor een extra knapperig resultaat

Zandkoekjes-ingredienten

Zandkoekjes-ongebakken

Zandkoekjes-gebakken

Zandkoekjes-schotel