Heb ik jullie wel eens verteld over mijn bakhetlijst? Op deze lijst staan allerlei dingen die ik ooit nog eens wil maken. Tussen alle andere “mooie” broodsoorten, stonden de croissants. Aangezien het bijna Pasen is, besloot ik te gaan experimenteren met dit luxe broodje. Kijk maar eens hieronder bij het recept voor zelfgemaakte speltcroissants met echte roomboter hoe dat verliep!

Recept voor zelfgemaakte speltcroissants | eethetbeter.nl

Luxe ontbijten

Wij ontbijten ongeveer twee keer per week met een smoothie en verder eet ik vooral havermoutpap of ei als ontbijt. En ik blijf natuurlijk experimenteren met nieuwe recepten 🙂 Op zondag en buiten de deur kies ik voor een meer luxe ontbijt met lekkere broodjes. De croissants kunnen hierbij wat mij betreft niet ontbreken. Ik kan zo ontzettend genieten van een knapperig warm croissantje met aardbeienjam!

Dat viel tegen

Ik had al verwacht dat het maken van croissants redelijk tijdrovend zou zijn en niet heel makkelijk. Toch viel het maken ervan nog best tegen, wat een klus zeg! Ik ben ook nog niet heel tevreden met het resultaat. Er volgt ongetwijfeld op een ander moment nog een tweede versie. Ik kan jullie in ieder geval aanraden ruim de tijd te nemen om aan de gang te gaan met dit heerlijke, “betere” recept voor speltcroissants!

Recept croissants van spelt | eethetbeter.nl

Recept voor zelfgemaakte speltcroissants

Recept voor ongeveer 15 croissants, gemaakt van roomboter en speltbloem.

Ingrediënten

  • 500 gram speltbloem
  • 300 gram roomboter uit de koelkast
  • 15 gram gist
  • 1 theelepel Keltisch zeezout
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 175 ml ijskoud water

Benodigdheden

  • Deegroller
  • Oven
  • Huishoudfolie
  • Bakpapier

Bereiding

  1. Snijd 250 gram van de roomboter in blokjes
  2. Meng het bloem met het zout, de suiker en de gist
  3. Roer de boterblokjes en bloem door elkaar heen. Voeg water toe totdat het een gebonden geheel is. De boter mag in “klontjes” zichtbaar zijn
  4. Rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van een halve centimeter dik en vouw het vervolgens in drieën. Verpak het in huishoudfolie en leg het in de koelkast
  5. Rol het deeg na een half uur opnieuw uit, vouw het in drieën, verpak het in folie en leg het terug in de koelkast. Herhaal deze handeling minimaal drie keer
  6. Tijdens de laatste keer rollen mag het deeg in driehoekjes worden gesneden. Deze driehoekjes mogen verder uitgerold worden
  7. Maak een inkeping aan de korte zijde en rol het deeg op zodat er een croissant ontstaat
  8. Leg de croissants op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze tenminste een half uur rijzen
  9. Smelt het restant van de roomboter en smeer dit met een kwastje op de croissants
  10. Warm de oven voor op 180 graden (hetelucht)
  11. Bak de roombotercroissants circa 10 minuten en smeer ze opnieuw in met boter. Draai de temperatuur van de oven naar 200 graden en bak de broodjes nogmaals 10 minuten. Hou de kleur goed in de gaten
  12. Laat ze afkoelen op een rooster
  13. Eet smakelijk!

Wat is jullie favoriete beleg voor op een croissant?

Hopelijk genieten jullie van dit recept voor zelfgemaakte speltcroissants! Weet je dat er nog meer recepten om zelf brood te bakken op mijn foodblog staan?

Hoe maak ik zelf croissants? | eethetbeter.nl