Is het je opgevallen dat er best veel recepten voor brood op deze pagina staan? Een gewoon recept voor speltbrood zonder broodbakmachine stond er nog niet op, dus dat deel ik vandaag met jullie!

Recept voor speltbrood zonder broodbakmachine | eethetbeter.nl

Brood van (de vader van) Linda

Sorry. Ik hou gewoon van brood. Van dat alledaagse bruin vol gist en gluten. Ik weet het, het past niet in mijn imago van healthy foodie. Daarom dus sorry. Wij kopen ons brood altijd bij de bakker of we bakken het zelf. Toen onlangs mijn oog viel op het brood van lekkeretenmetlinda.nl kon ik het niet laten om haar recept (of eigenlijk dat van haar vader) te proberen. Het brood was lekker luchtig en smaakte goed. Bovendien bevat het weinig ingrediënten. Klein nadeel is dat het best een tijdrovend klusje om te maken was. Ik mag Linda’s recept met jullie delen!

Recept voor speltbrood (zonder broodbakmachine)

Heerlijk zelfgebakken bruin brood, waarvoor je geen broodbakmachine nodig hebt.

Ingrediënten

  • 450 gram warm water
  • 10 gram gedroogde gist
  • 600 gram speltmeel (wat is spelt?)
  • 8 gram zout
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 25 gram pompoenpitten
  • speltvlokken, zonnebloem- en of pompoenpitten ter garnering
  • Olie of boter om in te vetten

Benodigdheden

  • 2 mengkommen
  • broodbakblik of grote cakevorm

Bereiding

  1. Laat de gist oplossen in het warme water
  2. Meng de overige ingrediënten, behalve de garnering, door elkaar in de andere kom
  3. Doe beide mengsels door elkaar. Zorg dat er een soepel deeg ontstaat
  4. Dek de kom met het deeg af en laat het 10 minuten staan
  5. Kneed het deeg opnieuw, dek het af en laat het 10 minuten rusten
  6. Herhaal stap 5 nog tweemaal
  7. Haal het deeg uit de kom en kneed de lucht eruit.
  8. Warm de oven voor op 220 graden (geen hetelucht). Zet er eventueel een vuurvast schaaltje met water in
  9. Leg de deegbal vervolgens op een bebloemd werkblad en trek het uit tot een lange lap, waarvan je de zijden naar binnen vouwt. Draai het bijna-brood een kwartslag en herhaal de handeling
  10. Vet het bakblik in en leeg het deeg met de vouwrand naar beneden in de vorm
  11. Bestrooi de bovenkant met speltvlokken, zonnebloem- en of pompoenpitten
  12. Draai de temperatuur van de oven terug op 200 graden en plaats het brood in de oven. Haal het schaaltje water er weer uit
  13. Bak het brood ongeveer 45 minuten. Klop op het brood om te testen of het gaar is, het klinkt dan hol
  14. Geniet van dit recept voor speltbrood!

Externe factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op het brood. Voeg indien nodig water of meel toe als het niet lukt een mooie deegbal de maken. Het snijden van het brood gaat het beste als het iets is afgekoeld.

Volgende week deel ik opnieuw een broodrecept met jullie, alleen dit keer een snelle. Ben jij ook zo gek op brood?

Speltbrood | eethetbeter.nl

Ongebakken speltbrood in bakblik

Speltbrood | eethetbeter.nl

Lekker luchtig broodje