Ken je dat, dat je in de winkel een aanbieding ziet die je niet kunt weerstaan? En dat je vervolgens bij thuiskomst pas beseft dat je geen idee hebt wat je met het gekochte artikel moet? Dat had ik dus vrijdag toen ik gedroogde rode linzen zag liggen bij de biologische supermarkt. Inmiddels weet ik dat peulvruchten ontzettend goed voor je zijn, maar deze aankoop valt voor mij alsnog onder de categorie “doe eens gek!”. Google wist gelukkig wel raad met deze gedroogde vruchten: hij stelde voor om er een vleesvervanger van te maken. Zo gezegd, zo gedaan. Hierbij mijn recept voor vegetarische gehaktballen van linzen!

Linzen

Linzen (in welke kleur dan ook) zijn zaden. Hierdoor vallen ze officieel onder de vruchten en niet onder de groenten. Ze zijn rijk aan ijzer, vezels en eiwitten. Ook de vitaminen en mineralen molybdeen, foliumzuur, tryptofaan, mangaan, fosfor, magnesium, koper en vitamine B1 zijn in ruime mate aanwezig. Het hoge vezelgehalte zorgt dat de darmen hun werk optimaal kunnen doen en dat de voedingsstoffen geleidelijk in het bloed worden opgenomen. Dit levert een stabiele bloedsuikerspiegel op. Linzen zijn in het bijzonder aan te raden voor mensen met het Prikkelbaredarmsyndroom (PDS), hart- en vaatklachten, diabetes en ijzertekort.

Low budget

Linzen en andere gedroogde peulvruchten hebben nog een voordeel: ze zijn lang houdbaar en erg goedkoop! Deze zak biologische rode linzen van 500 gram kostte (in de aanbieding) €1,75. Aangezien ik de kruiden uit eigen tuin pluk en de overige ingrediënten ook niet duur zijn, schat ik in dat de kosten per “gehaktbal” op 10 cent uitkomen!

Recept voor vegetarische gehaktballen van rode linzen

Hierbij het recept voor vegetarische gehaktballen. De bereiding zelf kost een minuut of twintig plus een half uur wachttijd en de linzen moeten van tevoren 24 uur weken.

Ingrediënten

  • 125 gram gedroogde rode linzen
  • 1 bosje peterselie, een paar blaadjes (verse) salie en wat basilicum
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eierdooier
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel gedroogde koriander
  • paneermeel
  • zout
  • peper
  • olijfolie

Benodigdheden

  • Tijd: de linzen moeten 24 uur weken
  • Keukenmachine of staafmixer
  • Koekenpan en fornuis

Bereiding

  1. Week de linzen 24 uur in koud water. Ze worden hier zachter en wat zwaarder van. Spoel ze daarna af onder de koude kraan.
  2. Was de verse kruiden en snijd de ui en de knoflook in grove stukken.
  3. Meng alle ingrediënten behalve de linzen, het citroensap en het paneermeel in de keukenmachine.
  4. Voeg, als het een egale substantie is, ook de linzen en het citroensap toe.
  5. Tot slot mag er paneermeel aan het mengsel worden toegevoegd. De dikte moet vergelijkbaar zijn met gehakt voordat er gehaktballen van gedraaid worden.
  6. Maak ballen. Afhankelijk van de grootte zullen dat er een stuk of acht zijn.
  7. Rol de “gehaktballen” door een (diep) bord met paneermeel voor een krokant korstje.
  8. Laat de hapjes een half uur rusten en drogen in de koelkast (afdekken is geen must).
  9. Bak de balletjes circa 10 minuten in een koekenpan met olijfolie. Ze zijn gaar als ze rondom een mooi kleurtje hebben gekregen.
  10. Eet smakelijk!

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar wij vonden deze vleesvervangers heerlijk! Absoluut de moeite waard om nogmaals te maken en verder te experimenteren met andere kruiden, andere peulvruchten of om koud te serveren als borrelhapje. Ik raad het jullie absoluut aan om zoiets een keer te maken!

Op zoek naar meer inspiratie voor vleesvervangers? Heb je deze Mexico balletjes al gezien? Lekker met zelfgemaakte salsasaus!