Soms voer ik een enorme strijd in de keuken: kies ik voor die betrouwbare ex of ga ik in zee met die gecompliceerde nieuwe liefde?

Jullie zien de bui vast al hangen, dit gaat over eten en mijn voorliefde voor gemakkelijk, snel en lekker. Oja, en gezond. Helaas gaan deze vier punten niet altijd samen. Af en toe moet ik afrekenen met de spoken uit het verleden om op zoek te gaan naar een iets spannendere variant. Zo ook met hartige taart. Sjonge jonge, er zijn hier wat dozen mix voor hartige taart van Koopmans doorheen gegaan in de afgelopen jaren. Gemakkelijk, snel en lekker. Beetje prei, ui en spekjes erin, wat extra kaas en klaar was mijn heerlijke quiche. Tegenwoordig is alles anders, daarom vertel ik vandaag hoe je zelf quiche lorraine met prei kan maken.

Zelf quiche lorraine met prei maken | eethetbeter.nl

Hoe maak je een bodem voor hartige taart?

Onderstaand recept is mijn nieuwe succesrecept voor hartige taart. De inhoud is hetzelfde, de smaak iets beter en qua gemak… Ach, dat scheelt niet eens zo heel veel met de variant uit een pakje. Het meest onhandige aan deze quiche is dat de bodem eerst even in de oven moet met alleen een hulpvulling. Het “blind bakken” zorgt ervoor dat straks de inhoud van de taart gelijk gaar is met de bodem. Bovendien zorgt het ervoor dat de bodem zijn vorm behoudt tijdens het “leeg bakken”. Een hulpvulling maak je zelf door gedroogde erwten of bonen op je vulling te gooien, nadat je die hebt afgedekt met alumiumfolie. Als je de erwten of bonen bewaart (pas op, na het bakken zijn ze heet) kan je ze opnieuw gebruiken.

Bodem voor hartige taart maken | eethetbeter.nlBlind bakken | eethetbeter.nlLekkere hartige taart met prei en spekjes | eethetbeter.nl

Zelf quiche lorraine met prei maken

Het bereiden van de hartige taart kost anderhalf uur, waarvan drie kwartier baktijd. Het gerecht is voldoende voor 4 volwassenen, eventueel aangevuld met een frisse salade.

Ingrediënten

Voor de bodem:

  • 200 gram volkoren speltmeel
  • 1 eetlepel wijnsteenzuur bakpoeder (ik gebruikte deze)
  • 1 mespunt zout
  • 1 eetlepel geraspte kaas
  • 125 gram roomboter
  • 3 eetlepels water
  • 1 teentje knoflook
  • Boter om de vorm in te vetten

Voor de vulling:

  • 2 preien
  • 1 ui
  • 200 gram champignons
  • 250 gram magere spekreepjes
  • 5 eieren
  • 200 ml slagroom
  • 200 gram geraspte kaas
  • Zout en peper naar smaak
  • Eventueel andere (verse) kruiden zoals peterselie en kerrie

Benodigdheden

  • Springvorm of quichevorm van 24 of 26 cm
  • Mixer met deeghaken
  • Oven
  • Koekenpan en fornuis
  • Hulpvulling (bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten of speciale bakboontjes)

Bereiding

  1. Doe het meel met het bakpoeder, het zout en de geraspte kaas in een kom
  2. Maak een kuiltje in het midden en leg de (zachte) boter erin
  3. Sprenkel het water erover en pers de knoflook boven de kom uit
  4. Kneed alles met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg
  5. Vorm een bol van het deeg en laat het 15 minuten in de koelkast rusten
  6. Snijd (en was) ondertussen de prei, de champignons en de ui
  7. Bak de spekjes in een koekenpan en doe de prei, de ui en de champignons erbij
  8. Haal de pan van het vuur als dit gaar is
  9. Warm de oven voor op 200 graden
  10. Vet de springvorm in en leg de deegbal in de bakvorm
  11. Druk het deeg gelijkmatig op de bodem en de wand uit. Prik er met een vork gaatjes in
  12. Bekleed het deeg met aluminiumfolie en leg daarop de peulvruchten of bakboontjes
  13. Bak de bodem 12 minuten en verwijder daarna de hulpvulling en het folie
  14. Verhit de oven tot 225 graden
  15. Klop in een kom de eieren met de slagroom los en voeg de helft van de geraspte kaas toe
  16. Breng op smaak met zout, peper en eventueel andere (verse) kruiden
  17. Vul de deegbodem met het groente-spekjesmengsel en giet daarna de eieren er bovenop
  18. Doe tot slot het restant van de kaas bovenop de quiche en plaats hem terug in de oven
  19. Bak de quiche in circa 45 minuten gaar en goudbruin
  20. Serveer de hartige taart koud of warm
  21. Eet smakelijk!

Hartige taart bakken zonder zakjes en pakjes | eethetbeter.nl

Gezonder, lekkerder en eigenlijk ook niet heel veel moeilijker dan hartige taart uit een pakje. Die saaie ex kan inpakken, dit smakelijke hapje maakt mijn dag! 😉

Hartige taart met lekker veel kaas | eethetbeter.nlQuiche met lekker veel kaas | eethetbeter.nlQuiche met prei, spekjes, eieren en lekker veel kaas | eethetbeter.nl