Witlof als veelzijdige groente
Witlof is een groente die je op veel manieren kunt klaarmaken. Je vindt deze groente vaak bij de groenteboer of in de supermarkt. Witlof is makkelijk te herkennen aan de lichte kleur en frisse smaak. Veel mensen weten niet hoeveel je kunt doen met witlof. Je kunt het koud eten, bijvoorbeeld in een salade, maar het is ook fijn om te bakken of te koken. Witlof groeit in Nederland en is het hele jaar door goed verkrijgbaar.
Gegratineerde witlof uit de oven
Voor wie op zoek is naar een warm gerecht, is gegratineerde witlof uit de oven een fijne keuze. Eerst kook je de stronkjes even zodat ze wat zachter worden. Daarna verpak je ze in ham, leg je ze in een ovenschaal en strooi je er kaas overheen. even in de oven tot de kaas bubbelt en bruin wordt. Deze versie is vooral populair bij gezinnen, omdat het makkelijk te maken is. Ook kinderen vinden deze versie vaak lekkerder door de kaas en ham.
Witlofsalade voor een frisse lunch
Als je liever iets fris wilt eten, maak dan een salade van witlof. Snijd de witlof in dunne reepjes. Voeg stukjes appel, walnoten of rozijnen toe voor wat zoetigheid. Maak het af met een beetje yoghurt of een lichte dressing. Zo krijg je een gezonde lunch die ook voedzaam is. Witlof recepten zoals deze zijn handig voor op je werk of als lichte avondmaaltijd. De salade blijft lekker knapperig.
Rauw of warm: witlof overal bij gebruiken
Witlof kun je rauw eten, maar ook warm klaarmaken in verschillende gerechten. Veel mensen gebruiken witlof in stamppotten, samen met aardappel en een beetje spek. Je kunt het ook verwerken in ovenschotels of in een wokgerecht met andere groentes. Door de lichte, iets bittere smaak past witlof goed bij zoet of hartig eten. Op de site van KLIKT staat een handige pagina met witlof recepten waar je leuke ideeën kunt ophalen voor het avondeten of de lunch.
Meest gestelde vragen over witlof recepten
Moet je de binnenste blaadjes verwijderen bij witlof?
De binnenste blaadjes van witlof kun je gewoon eten. Alleen het harde, bittere hart aan de onderkant wordt vaak weggesneden, omdat het minder lekker is.
Wat kun je doen om de bittere smaak van witlof minder te maken?
Om de bittere smaak van witlof minder sterk te maken, kun je een beetje suiker of een scheutje honing toevoegen tijdens het bereiden. Koken met appel, rozijnen of kaas helpt ook.
Kun je witlof invriezen?
Witlof kun je invriezen als je het kort kookt. Het blijft dan ongeveer drie maanden goed in de vriezer. Gekookte witlof kun je het beste luchtdicht verpakken.
Is witlof gezond?
Witlof bevat veel vitamine C en weinig calorieën. Daarom is witlof gezond om regelmatig te eten. Het is goed voor de weerstand en zit vol vezels.